Εχει διαπιστωθεί ότι ο σκύλος προέρχεται από την εξημέρωση λύκων αλλά όλες οι τελευταίες μελέτες υποδεικνύουν διαφορετικές χρονικές περιόδους για το πότε συνέβη αυτό αλλά και διαφορετικές περιοχές σχετικά με το πού συνέβη. Μια νέα γενετική μελέτη αναφέρει ότι η εξημέρωση του σκύλου έγινε κάποια στιγμή πριν από 27-40 χιλιάδες έτη με τα ευρήματά της να υποδεικνύουν ως τόπο εξημέρωσης τη Σιβηρία.


Οι διχογνωμίες και τα νέα ευρήματα

Κάποιοι ειδικοί τοποθετούν την εξημέρωση πριν από περίπου 20 χιλιάδες έτη ενώ άλλοι μιλούν για ενδείξεις εξημέρωσης πριν από περίπου 70 χιλιάδες έτη. Κάποιες μελέτες υποδεικνύουν ως τόπο καταγωγής των σκύλων την Ευρώπη, κάποιες άλλες τη Μέση Ανατολή και άλλες τη Νοτιοανατολική Ασία.

Σουηδοί ερευνητές πραγματοποίησαν γενετική ανάλυση τμήματος της σιαγόνας ενός αρχαίου λυκόσκυλου της Σιβηρίας (του Ταϊμίρ) το οποίο έζησε πριν από 35.000 χρόνια. Η χρονολόγηση της σιαγόνας έγινε με τη μέθοδο του άνθρακα και έδειξε ότι είναι 35.000 ετών και εκπροσωπεί τον πιο πρόσφατο κοινό πρόγονο των σύγχρονων λύκων και σκύλων.

«Ενα σενάριο είναι ότι οι λύκοι ξεκίνησαν να ακολουθούν τους ανθρώπους και έτσι εξημερώθηκαν από μόνοι τους. Ενα άλλο σενάριο είναι ότι οι πρώτοι άνθρωποι έπιασαν μικρά άγριων λύκων και τα κράτησαν ως κατοικίδια, γεγονός που σταδιακά οδήγησε στην εξημέρωση του άγριου λύκου. Αν το τελευταίο μοντέλο είναι σωστό τότε οι σκύλοι εξημερώθηκαν από κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες οι οποίοι ακολουθούσαν έναν νομαδικό τρόπο ζωής» αναφέρει ο Λοβ Νταλέν, του σουηδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, ο οποίος ήταν και ένας από τους κύριους συγγραφείας της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Current Biology».

Δείτε σχετικά: Από πού κρατάει η σκούφια των σκύλων;