Από τις 33 σελίδες που καταλαμβάνει η τελευταία μελέτη για το περίφημο μποζόνιο Χιγκς, μόνο οι εννέα περιγράφουν την ίδια την έρευνα. Οι υπόλοιπες 24 αφιερώνονται στα ονόματα 5.154 ερευνητών, το μεγαλύτερο αριθμό συγγραφέων στα χρονικά της επιστημονικής βιβλιογραφίας.

Η μέτρηση

Η μελέτη, η οποία αναρτήθηκε στις 14 Μαΐου στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρηση «Physical Review Letters» (και θα δημοσιευτεί αργότερα και στην έντυπη έκδοση) προσφέρει την ακριβέστερη μέχρι στιγμής μέτρηση της μάζας του μποζονίου Χιγκς, βασικό τμήμα του μηχανισμού που δίνει στην ύλη τη μάζα του.

Συγκριτικά, η ιστορική μελέτη του 2012 που επιβεβαίωνε την ύπαρξη του σωματιδίου είχε 2.932 συγγραφείς, από τους οποίους μάλιστα οι 21 είχαν ήδη αποβιώσει πριν από τη δημοσίευση. Το τελευταίο διάστημα, οι μελέτες με τεράστιο αριθμό συγγραφέων έρχονται η μία μετά την άλλη. Τον Μάρτιο δημοσιεύτηκε γενωμική έρευνα με λίστα 1.000 ονομάτων, και λίγες εβδομάδες αργότερα ακολούθησε δημοσίευση για τους βακτηριοφάγους με 2.863 συντάκτες. Και την περασμένη εβδομάδα, η online έκδοση του Nature δημοσίευσε μελέτη του CERN με 2.700 συγγραφείς.

Σύμφωνα με το Thomson Reuters Science Watch, η νέα μελέτη είναι μόλις η δεύτερη που σπάει το φράγμα των 3.000 ονομάτων, έπειτα από προηγούμενη μελέτη του CERN που δημοσιεύτηκε το 2008. Η έρευνα εκείνη αφορούσε τα σχεδιαζόμενα πειράματα στον ανιχνευτή CMS του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC). Στη νέα μελέτη-ρεκόρ, οι ομάδες των ανιχνευτών CMS και Atlas συνεργάζονται για να εκτιμήσουν τη μάζα του Χιγκς με απόκλιση μόλις ±0,25%.