Πολλά μωρά και μικρά παιδιά δυσκολεύονται να κοιμηθούν και μια από τις δημοφιλείς μεθόδους που χρησιμοποιούν οι γονείς είναι να τα πάνε βόλτα με το αυτοκίνητο αφού συνήθως τα παιδιά νανουρίζονται και τελικά κοιμούνται στα καρεκλάκια τους. Επίσης σε περίπτωση ενός ταξιδιού ή πολύωρης παραμονής μέσα στο αυτοκίνητο ένα μωρό ή μικρό παιδί είναι επόμενο να κοιμηθεί στο καρεκλάκι του.

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Milton S.Hershey στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια μελέτη στην οποία διαπίστωσαν ότι οι γονείς πρέπει να προσέχουν πώς έχουν δέσει το παιδί τους στο καρεκλάκι. Και αυτό διότι το λάθος δέσιμο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην αναπνοή του παιδιού όταν κοιμάται, ακόμη και σε στραγγαλισμό ή ασφυξία.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν τα παιδιά τους όταν κοιμούνται στο καρεκλάκι του αυτοκινήτου, στο καροτσάκι, στα διαφόρων ειδών «καλαθάκια» κ.λ.π και σε καμία περίπτωση να μην εφησυχάζουν και τα αφήνουν χωρίς παρατήρηση και έλεγχο για πολλή ώρα.

Τα τελευταία χρόνια ιατροδικαστές έχουν πιστοποιήσει θανάτους μωρών και μικρών παιδιών που προήλθαν από στραγγαλισμό ή ασφυξία στο καρεκλάκι τους. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Pediatrics».