Ιταλική μελέτη από το τμήμα Ουρολογίας του Κέντρου Κλινικής Έρευνας Humanitas στο Μιλάνο, έδειξε για άλλη μια φορά ότι ο σκύλος είναι πραγματικά ο «καλύτερος φίλος του ανθρώπου» σε πολλά επίπεδα, καθώς είναι σε θέση να ανιχνεύει με επιτυχία και ακρίβεια τον καρκίνο.

Στο πλαίσιο των δοκιμών των επιστημόνων, χρησιμοποιήθηκαν δύο ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι οι οποίοι κλήθηκαν να μυρίσουν δείγματα ούρων συνολικά 900 ανδρών – από τους οποίους οι 360 έπασχαν από καρκίνο του προστάτη.

Βάσει των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι ο πρώτος σκύλος ανίχνευσε σωστά τη νόσο στο 98,7% των περιπτώσεων, ενώ το ποσοστό επιτυχίας του δεύτερου τετράποδου άγγιζε το 97,6%. Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι σκύλοι ήταν σε θέση να εντοπίζουν συγκεκριμένες πτητικές ενώσεις στα ούρα των ασθενών.

Διαβάστε ακόμα: «Σκύλοι ανιχνεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα», «Τετράποδοι νοσηλευτές»

«Ζωντανά» ευρήματα

«Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πραγματικά εντυπωσιακά» σχολιάζει η δρ Κλερ Γκεστ από τον φιλανθρωπικό οργανισμό Medical Detection Dogs, ο οποίος εκπαιδεύει σκύλους με σκοπό την ανίχνευση ασθενειών μέσω της όσφρησης. «Τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά ότι οι σκύλοι έχουν την ικανότητα ανίχνευσης του ανθρώπινου καρκίνου. Το υψηλό ποσοστό επιτυχίας των ζώων ως προς την ανίχνευση του συγκεκριμένου καρκίνου, τη στιγμή που τα υπάρχοντα τεστ είναι ανεπαρκή, είναι πραγματικά ελπιδοφόρο».

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των ιταλών ερευνητών, δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Urology».