Μήλα που δεν μαυρίζουν και πατάτες που παράγουν λιγότερα καρκινογόνα όταν τηγανίζονται πλησιάζουν στα αμερικανικά μανάβικα. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε τις γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες καταλήγοντας ότι είναι «εξίσου ασφαλείς και θρεπτικές» με τις συμβατικές.

Στις ΗΠΑ, περισσότερο από το 90% της παραγωγής σόγιας και το 98% της παραγωγής καλαμποκιού προέρχονται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν είχαν δοθεί άδειες για γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες σιταριού, φρούτων ή λαχανικών.

Η νέα έγκριση

Οι νέες ποικιλίες πατάτας και μήλου είχαν ήδη λάβει έγκριση από το υπουργείο Γεωργίας, το οποίο εξέτασε την ενδεχόμενη επικινδυνότητά τους για την υγεία άλλων καλλιεργούμενων φυτών. Η FDA εξέτασε τα δεδομένα ασφάλειας για την ανθρώπινη υγεία.

Ο έλεγχος από την FDA γίνεται σε εθελοντική βάση, κατά κανόνα όμως οι εταιρείες που αναπτύσσουν νέες ποικιλίες ζητούν γνωμοδότηση της υπηρεσίας. Όπως επισημαίνουν οι New York Times, η FDA σπανίως εκδίδει δελτία Τύπου έπειτα από τον έλεγχο «μεταλλαγμένων» ποικιλιών -φαίνεται ότι έκανε εξαίρεση αυτή τη φορά λόγω της δημοσιότητας που δόθηκε στα γενετικά τροποποιημένα μήλα και πατάτες.

«Τα τρόφιμα αυτά είναι εξίσου ασφαλή και θρεπτικά με τα συμβατικά» αναφέρει η Υπηρεσία. «Η συμβουλευτική διαδικασία περιλαμβάνει ανασκόπηση των πληροφοριών που προσφέρει μια εταιρεία σχετικά με τη φύση των μοριακών αλλαγών και τη σύσταση του τροφίμου συγκριτικά με παραδοσιακές ποικιλίες» δήλωσε ο Ντένις Κιφ, διευθυντής του Γραφείου Προσθέτων Τροφίμων της FDA.

Η εξέταση

Η υπηρεσία εξέτασε συνολικά έξι διαφορετικές ποικιλίες της πατάτας Innate, η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία J.R. Simplot, μεγάλο προμηθευτή κατεψυγμένης πατάτας για την αλυσίδα McDonald’s. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι τηγανητές πατάτες Innate περιέχουν μικρότερες ποσότητες ακρυλαμίδης, μιας πιθανώς καρκινογόνου ουσίας που παράγεται κατά το τηγάνισμα αμυλούχων τροφών. Μέχρι σήμερα πάντως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ενδεχόμενη επικινδυνότητά της στα τρόφιμα.

Η απόφαση της FDA αφορά ακόμα δύο νέες ποικιλίες μήλου της καναδικής Okanagan Specialty Fruits, η οποία σκοπεύει να τις διαθέσει με τις ονομασίες Arctic Granny και Arctic Golden, με την προοπτική να δημιουργήσει μια νέα αγορά συσκευασμένων, ακόμα και τεμαχισμένων, μήλων.

Και στις δύο ποικιλίες έχει «αποσιωπηθεί», ή απενεργοποιηθεί, το γονίδιο της οξειδάσης των πολυφαινολών (PPO), στο οποίο οφείλεται το μαύρισμα του μήλου όταν κοπεί ή χτυπηθεί. O δημιουργός τους διαβεβαιώνει ότι τα νέα μήλα δεν περιέχουν κανένα επιπλέον συστατικό. Δεδομένου ότι οι μηλιές χρειάζονται αρκετά χρόνια μέχρι να γίνουν αποδοτικές, οι ποικιλίες Arctic θα είναι διαθέσιμες σε μικρές μόνο ποσότητες όταν κάνουν ντεμπούτο το 2016.