Μια χημική ουσία που θα μπορούσε να προστεθεί σε τρόφιμα, προκαλώντας το αίσθημα του κορεσμού ανέπτυξαν βρετανοί επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Gut», η «φουσκωτική» σκόνη που ανέπτυξαν βασίζεται σε μια χημική ουσία η οποία προκαλεί κορεσμό καθώς προκαλεί τη διάσπαση φυτικών ινών στο έντερο. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει στον αγώνα κατά της παχυσαρκίας.

Σε επόμενη φάση, οι ερευνητές έχουν ως στόχο την ενσωμάτωση της σκόνης του κορεσμού σε ψωμί και smoothies από φρέσκα φρούτα.

Οι προκλήσεις της μελέτης

Μια από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι ερευνητές ήταν η εξεύρεση ενός τρόπου μεταφοράς της συγκεκριμένης ουσίας στο έντερο όπου και πυροδοτεί την απελευθέρωση των ορμονών που ελέγχουν την όρεξη.

Οι ερευνητές βρήκαν έναν τρόπο να διοχετεύουν τη νέα συνθετική ουσία – γνωστή και ως ΙPE – στον στόχο με τη βοήθεια της φυτικής ουσίας ινουλίνης. Συνδυάζοντας τις δυο αυτές ουσίες, το τελικό προϊόν ήταν σε θέση να διαπερνάει με επιτυχία το πεπτικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης: Οι φυτικές ίνες «χορταίνουν» τον εγκέφαλο

H αρχική δοκιμή των ερευνητών πραγματοποιήθηκε σε 20 εθελοντές οι οποίοι μοιράστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη έλαβε μόνο ινουλίνη ενώ η δεύτερη έλαβε την πειραματική ουσία ΙΡΕ. Φάνηκε λοιπόν ότι η πειραματική ουσία οδήγησε όσους την είχαν καταναλώσει στην μείωση της πρόσληψης τροφής κατά 14%.

Σε επόμενη φάση, οι ειδικοί προχώρησαν σε δοκιμές που αφορούσαν 49 υπέρβαρους εθελοντές που πάλι μοιράστηκαν σε δύο ομάδες (ινουλίνης και IPE σε σκόνη) και από τους οποίους ζητήθηκε να προσθέτουν 10γρ. της σκόνης (περίπου μια κουταλιά) σε κάθε τους γεύμα. Μετά από συνολικά 24 εβδομάδες, έξι από τους 24 εθελοντές που λάμβαναν ινουλίνη εμφάνισαν αύξηση του σωματικού τους βάρους κατά 3%. Στην περίπτωση της ΙΡΕ κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε μόνο σε έναν από τους 25 εθελοντές της ομάδας.

«Γνωρίζουμε ότι το σωματικό βάρος των ενηλίκων αυξάνεται κατά περίπου από 300-800γρ . ετησίως, και υπάρχει ουσιαστική ανάγκη για νέες στρατηγικές πρόληψης της παχυσαρκίας» εξηγεί ο δρ Γκάρι Φροστ από το Imperial College του Λονδίνου.