Την ικανότητα να «υπνωτίζει» τα θύματά του εξ αποστάσεως με αποτέλεσμα να τους επιτίθεται στη συνέχεια με ευκολία, φαίνεται ότι έχει το ηλεκτροφόρο χέλι. Τα νέα ευρήματα έρχονται από αμερικανούς ερευνητές του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, στο Τενεσί.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science», το χέλι έχει τη δυνατότητα να απελευθερώνει ηλεκτρικό φορτίο προς το θύμα του, προκαλώντας του μυϊκές συσπάσεις. Κάτι τέτοιο, αναφέρουν, οδηγεί στην ακινητοποίησή του ή στο τίναγμά του και άρα στην αποκάλυψή του από την κρυψώνα του.

Στην «αρένα» των ηλεκτροφόρων θηρευτών

Οι ερευνητές έφτιαξαν μικρές υδρόβιες «αρένες» προκειμένου να δοκιμάσουν τα κυνηγετικά ταλέντα των χελιών. Μέσα σε αυτές τοποθετούσαν ένα χέλι και ένα (άτυχο) ψαράκι με στόχο την παρατήρηση και ανάλυση της τεχνικής του ηλεκτροφόρου θηρευτή.

Στην όψη του θηράματος, τα χέλια φάνηκε να απελευθερώνουν μια ηλεκτροφόρα «παγίδα» η οποία ακινητοποιούσε το ψάρι. Μελετώντας προσεκτικά τη συγκεκριμένη διαδικασία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ηλεκτροφόρο φορτίο που απελευθέρωναν τα χέλια «χτυπούσε» τα νεύρα που ελέγχουν τους μυς των ψαριών.

«Όταν το χέλι κουράζεται στο τέλος μιας επίθεσης και το ηλεκτροφόρο φορτίο που απελευθερώνει μειώνεται, μπορεί κανείς να δει ότι το ψάρι τινάζεται περιστασιακά. Αυτό μας δείχνει ότι το χέλι είναι σε θέση να «αγγίζει» το νευρικό σύστημα του θηράματός του εξ αποστάσεως, ελέγχοντας έτσι το μυϊκό του σύστημα» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Κένεθ Κατάνια.