Η συχνή κατανάλωση γιαουρτιού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «British Medical Journal».

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον δρ Μου Τσεν, αξιολόγησαν στοιχεία από τρεις μελέτες, στις οποίες είχαν λάβει μέρος δεκάδες χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων 15.100 πάσχοντες από διαβήτη.

Η ανάλυση έδειξε ότι, ενώ η συνολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μέσα στην ημέρα δεν φαίνεται να έχει επίδραση στον διαβήτη, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για το γιαούρτι, το οποίο έδειξε να μειώνει τον σχετικό κίνδυνο. Όπως υπολογίστηκε, η κατανάλωση 28 γραμμαρίων γιαουρτιού καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 18%.

Λευκός «χρυσός» για την υγεία

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ορισμένα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι τα προβιοτικά βακτήρια του γιαουρτιού βελτιώνουν το λιπιδικό προφίλ και το επίπεδο αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό των ανθρώπων που ήδη έχουν διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ο δρ Φρανκ Χου σχολιάζοντας τα ευρήματα της νέας μελέτης επεσήμανε ότι, «το γιαούρτι πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής».

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται, όταν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα εμφανίζουν αντίσταση στην εν λόγω ορμόνη, με συνέπεια να αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα. Η πάθηση έχει μια γενετική-κληρονομική διάσταση, ενώ ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής που οδηγεί στην παχυσαρκία, αυξάνει τον κίνδυνο. Περίπου 366 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, πάσχουν σήμερα από διαβήτη τύπου 2 και εκτιμάται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί στα 552 εκατομμύρια έως το 2030.