Ένα νέο, υποψήφιο εμβόλιο για το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών δοκιμάστηκε σε ανθρώπους.

Το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών το οποίο είχε προκαλέσει ανησυχητικό ξέσπασμα το 2003 συνεχίζει να μολύνει ανθρώπους, κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία. Μέχρι σήμερα έχει μολύνει περισσότερα από 600 άτομα με τα ποσοστά θνησιμότητας να είναι άνω του 50%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο στέλεχος μπορεί να αποτελέσει και πάλι μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία και έτσι, ένα εμβόλιο εναντίον του είναι άκρως απαραίτητο σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για μια πιθανή πανδημία που θα οφείλεται στο Η5Ν1.

Το νέο εμβόλιο αναπτύχθηκε από την ομάδα του καθηγητή Ιολογίας Αλμπερτ Οστερχάους από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus στο Ροτερνταμ της Ολλανδίας σε συνεργασία με εκείνη του Γκερντ Σάτερ από το Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians στο Μόναχο της Γερμανίας.

Επιτυχημένη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους

Τώρα κλινική δοκιμή του εμβολίου σε ανθρώπους η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας και διεξήχθη από ειδικούς του Ιατρικού Κέντρου Erasmus αποδεικνύει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Η δοκιμή περιελάμβανε 80 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 ως 28 ετών και όπως φάνηκε, το εμβόλιο ήταν καλά ανεκτό και δεν προκάλεσε σοβαρές παρενέργειες.

Το νέο εμβόλιο χρησιμοποιεί ως «όχημα μεταφοράς» τον ιό MVA (Modified Vaccinia Ankara), έναν δοκιμασμένο τροποποιημένο ιό ο οποίος δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί στους ανθρώπους και να προκαλέσει προβλήματα. Με τη βοήθεια τεχνικών μοριακής βιολογίας οι ερευνητές είναι σε θέση να εισαγάγουν γενετικές πληροφορίες από παθογόνους ιούς – στη συγκεκριμένη περίπτωση το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών – στο γονιδίωμα του MVA. Το αποτέλεσμα είναι ότι η πρωτεΐνη Η5 που κωδικοποιείται από αυτές τις γονιδιακές αλληλουχίες παράγεται επίσης και από τον ΜVA. Όταν το εμβόλιο αυτό εγχέεται σε ζώα ή σε ανθρώπους, το αντιγόνο Η5 μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή αντισωμάτων και να χαρίσει έτσι ανοσία ενάντια στη λοίμωξη με το Η5Ν1.

Η υποσχόμενη πλατφόρμα MVA

«Η μελέτη αυτή παρουσιάζει την πρώτη κλινική δοκιμή ενός εμβολίου για το στέλεχος Η5Ν1 το οποίο βασίζεται στην πλατφόρμα MVA. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την απόδοση του εμβολίου, κυρίως με την άριστη απόκριση στις ενισχυτικές δόσεις έναν χρόνο μετά τον αρχικό εμβολιασμό» σημείωσε ο καθηγητής Οστερχάους. Προσέθεσε ότι η πλατφόρμα MVA είναι πολλά υποσχόμενη σε ό,τι αφορά την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων ενάντια σε νέα στελέχη του ιού της γρίπης και άλλα «αναδυόμενα» παθογόνα.