Έως 80 εκατομμύρια βακτήρια μεταφέρονται από το ένα στόμα στο άλλο στη διάρκεια ενός φιλιού διάρκειας δέκα δευτερολέπτων, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη -η πρώτη του είδους της- δείχνει επίσης ότι δύο σύντροφοι που φιλιούνται τουλάχιστον εννιά φορές μέσα στην ημέρα, καταλήγουν να μοιράζονται τις ίδιες κοινότητες μικροοργανισμών στο στόμα τους.


Η μελέτη

Ερευνητές του τμήματος μικροβιολογίας του Ολλανδικού Οργανισμού Εφαρμοσμένων Επιστημονικών Ερευνών (ΤΝΟ), με επικεφαλής τον Ρέμκο Κορτ, μελέτησαν 21 ζευγάρια, μαθαίνοντας για τις συνήθειές τους σχετικά με το φίλημα και στη συνέχεια αναλύοντας δείγματα που πήραν από τη γλώσσα και το σάλιο τους.

Η μελέτη έδειξε ότι όταν ένα ζευγάρι φιλιέται με πάθος και σχετικά μεγάλη συχνότητα, οι μικροβιακές κοινότητες στο στόμα τους δεν αργούν να εξομοιωθούν. Αρκούν εννιά φιλιά ημερησίως.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης ελεγχόμενα στο εργαστήριο πειράματα με φιλιά. Ο ένας σύντροφος είχε προηγουμένως πιει ένα προβιοτικό ρόφημα που περιείχε ειδικές ποικιλίες βακτηρίων. Μετά από ένα μόνο βαθύ φιλί, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποσότητα των προβιοτικών βακτηρίων στο στόμα του άλλου συντρόφου είχε τριπλασιαστεί και υπολόγισαν ότι είχαν μεταφερθεί περίπου 80 εκατομμύρια μικροοργανισμοί.

Το οικοσύστημα

Κάθε άνθρωπος διαθέτει ένα «οικοσύστημα» με πάνω από 100 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που ζουν πάνω και μέσα στο σώμα του. Η σύνθεση του εν λόγω μικροβιώματος (αντίστοιχου του γονιδιώματος που περιλαμβάνει τα γονίδια) παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία και στις αρρώστιες, καθώς οι «καλοί» μικροοργανισμοί εμπλέκονται στην πέψη, στη σύνθεση θρεπτικών ουσιών, στην καταπολέμηση παθογόνων μικροβίων κ.α.

Γενετικοί παράγοντες, η διατροφή, η ηλικία, η επαφή με άλλα άτομα κ.α. επηρεάζουν σε κάθε άνθρωπο το είδος του μικροβιώματός του διαχρονικά. Το στόμα φιλοξενεί πάνω από 700 είδη βακτηρίων, η σύνθεση των οποίων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από όσους έρχεται κανείς σε στενή και συχνή επαφή.

«Τα βαθιά φιλιά με πλήρη επαφή της γλώσσας και με ανταλλαγή σάλιου φαίνεται να είναι μοναδικά στους ανθρώπους και συναντώνται σε πάνω από το 90% των γνωστών ανθρώπινων πολιτισμών», δήλωσε ο Ρέμκο Κορτ. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Microbiome»