Μια χημική επεξεργασία που ανέπτυξαν ερευνητές στην Ιαπωνία κάνει ακόμα και ολόκληρα ποντίκια σχεδόν τελείως διάφανα, διευκολύνοντας έτσι τη μελέτη ολόκληρων οργανισμών σε τρεις διαστάσεις.

Η μέθοδος

Οι ερευνητές του ινστιτούτου RIKEN αναφέρουν στην έγκριτη επιθεώρηση Cell ότι τελειοποίησαν μια μέθοδο που είχαν επινοήσει για την εξέταση εγκεφάλων από πειραματόζωα. Ο εγκέφαλος ήταν σχετικά εύκολο να γίνει διάφανος, ωστόσο το υπόλοιπο σώμα περιέχει ουσίες που απορροφούν το φως και κάνουν έτσι τους ιστούς αδιαφανείς. Ένα τέτοιο μόριο είναι η αίμη, συστατικό της αιμοσφαιρίνης, η οποία υπάρχει στους περισσότερους ιστούς του σώματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα χημικό που είχαν χρησιμοποιήσει στους διάφανους εγκεφάλους απομακρύνει την αίμη από την αιμοσφαιρίνη και κάνει τους ιστούς πολύ πιο διαφανείς. Κατάφεραν έτσι να δημιουργήσουν διάφανες καρδιές, συκώτια, πνεύμονες και νεφρούς, και στη συνέχεια δοκίμασαν τη μέθοδο σε νεογέννητα και ενήλικα ποντίκια (τα οποία φυσικά δεν επέζησαν της διαδικασίας).

Τα πειράματα

Τα πειραματόζωα έμειναν για δύο εβδομάδες μέσα σε ένα διάλυμα χημικών παραγόντων πριν τελικά αφαιρεθεί το δέρμα τους και τοποθετηθούν κάτω από το μικροσκόπιο. Σύμφωνα με τον Χιρόκι Ουέντα, επικεφαλής της μελέτης, η μέθοδος, με την ονομασία CUBIC, «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη της ανάπτυξης εμβρύων, ή της εξέλιξης του καρκίνου και των αυτοάνοσων νοσημάτων σε κυτταρικό επίπεδο». Μια παραπλήσια μέθοδος για διαφανείς εγκεφάλους, την οποία ανέπτυξαν ερευνητές στις ΗΠΑ, είχε εξάλλου χαρακτηριστεί από την επιθεώρηση «Science» μια από τις σημαντικότερες επιστημονικές εξελίξεις του 2013.