Η βακτηριακή λοίμωξη που απειλεί τα κοάλα της Αυστραλίας ίσως είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με εμβολιασμό του πληθυσμού, δείχνουν τα αποτελέσματα μιας ασυνήθιστης δοκιμής στο ανοιχτό πεδίο.

Κινδυνεύουν

Περισσότερα από δέκα εκατομμύρια κοάλα εκτιμάται ότι υπήρχαν στην Αυστραλία πριν από την άφιξη των βρετανών αποίκων το 1788. Σήμερα ο πληθυσμός πιστεύεται ότι έχει συρρικνωθεί γύρω στα 43.000 άτομα, και η κυβέρνηση της Αυστραλίας κατατάσσει πλέον το χαριτωμένο μαρσιποφόρο στα «ευάλωτα» είδη.

Τα κοάλα απειλούνται τώρα από τα χλαμύδια, βακτήρια της οικογένειας Chlamydiaceae που μολύνουν τα γεννητικά όργανα και τα μάτια, όχι μόνο στα ζώα αλλά και στον άνθρωπο. Εμβόλιο, όμως, δεν υπάρχει. Μικροβιολόγοι του Πανεπιστημίου του Σάνσαϊν Κόουστ στο Κουίνσλαντ αναφέρουν τώρα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τη μικρή δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου, σχεδιασμένου όχι μόνο για πρόληψη αλλά και για θεραπεία.

Ελπίδες σωτηρίας

Το εμβόλιο χορηγήθηκε σε 30 υγιή και 30 προσβεβλημένα κοάλα, στα οποία τοποθετήθηκε κολάρο με ραδιοπομπό για την παρακολούθησή τους στο ανοιχτό πεδίο, βόρεια της πόλης του Μπρίσμπεϊν. Κανένα από τα υγιή εμβολιασμένα ζώα δεν μολύνθηκε, ενώ αρκετά εμβολιασμένα ζώα που είχαν ήδη προσβληθεί εμφάνισαν βελτίωση. «Είναι πολύ υποσχόμενο. Όχι μόνο προκαλεί απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά επιπλέον προστατεύει ένα σημαντικό αριθμό ζώων στη φύση» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Πίτερ Σιμς, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Οι δοκιμές του εμβολίου προγραμματίζεται τώρα να επεκταθούν σε μεγαλύτερο αριθμό κοάλα. «Το εμβόλιο θα έκανε τη διαφορά» σχολίασε ο Δρ Σιμς.