Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τον βιολογικό μηχανισμό που προκαλεί κρίσεις σε ασθενείς με άσθμα οι οποίοι εμφανίζουν κοινό κρυολόγημα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Science Translational Medicine».

Επιστημονική ομάδα του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τους δρες Νάθαν Μπάρτλετ και Σεμπάστιαν Τζόνστον, ανακάλυψαν ότι ένα μικρό μόριο κυτοκίνης, η ιντερλευκίνη-25 (IL-25) φαίνεται να παίζει κεντρικό ρόλο στις συνέπειες, τις οποίες μπορεί να έχουν οι ιοί που προκαλούν κρυολόγημα στους πάσχοντες από άσθμα.

Περίπου 235 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άσθμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και η πάθηση είναι η πιο συνηθισμένη χρόνια νόσος στα παιδιά. Οι ιοί που προκαλούν λοίμωξη στους βρόγχους των πνευμόνων, αποτελούν την πιο κοινή αιτία ασθματικών κρίσεων (το 80 – 90% των περιπτώσεων). Συνήθως πρόκειται για ρινοϊούς, οι οποίοι επίσης ευθύνονται για το κοινό κρυολόγημα.

Αν και τα συμπτώματα που προκαλούν οι ρινοϊοί, συνήθως είναι ήπια για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι επίσης δυνατό να πλήξουν τους πνεύμονες και, σε περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα, υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσουν κάποια σοβαρή κρίση που μπορεί να καταλήξει σε εισαγωγή στο νοσοκομείο. Κάθε χειμώνα, παγκοσμίως, γίνονται εκατομμύρια εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας γι’ αυτό το λόγο.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα

Η νέα έρευνα δείχνει ότι τα επιθηλιακά κύτταρα στην επιφάνεια των αεραγωγών των πνευμόνων των ασθματικών – αντίθετα με τα αντίστοιχα κύτταρα των υγιών ανθρώπων – είναι πιο επιρρεπή στο να παράγουν την IL-25, όταν στο σώμα έχει εισδύσει ένας ρινοϊός. Η λοίμωξη από κάποιον τέτοιο ιό οδηγεί στην ενεργοποίηση του εν λόγω μορίου, όπως έδειξαν πειράματα σε ποντίκια και ανθρώπους.

Η IL-25, με τη σειρά της φαίνεται να δίνει το έναυσμα για μια αλυσίδα γεγονότων, με αποτέλεσμα τη φλεγμονή των πνευμόνων, την παραγωγή μεγάλης ποσότητας βλέννης και την κρίση άσθματος.

Η ανακάλυψη μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη ενός φαρμάκου που θα στοχεύει στο συγκεκριμένο μόριο και θα μπλοκάρει τη δράση του, έτσι ώστε να σταματά στο ξεκίνημα τυχόν σοβαρές κρίσεις.

«Τα υπάρχοντα εισπνεόμενα φάρμακα με στεροειδή είναι μεν πολύ αποτελεσματικά για τον έλεγχο των συνηθισμένων συμπτωμάτων του άσθματος, όμως αν κάποιος ασθενής έχει κρυολογήσει και πάθει κρίση, είναι πιθανό τα φάρμακα αυτά να επιδεινώσουν τα συμπτώματά του και να καταλήξει στο νοσοκομείο», εξηγεί ο Δρ Τζόνστον.

Σε συνοδευτικό άρθρο στο «Science Translational Medicine», ο ανοσολόγος δρ Ευάγγελος Ανδρεάκος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και ο καθηγητής Αλλεργιολογίας δρ Νίκος Παπαδόπουλος των πανεπιστημίων Αθηνών και Μάντσεστερ, υπογραμμίζουν τη σημασία της ανακάλυψης, χαρακτηρίζοντας την IL-25 τον έως τώρα «χαμένο κρίκο» που εξηγεί τη σχέση αλλεργίας, ιογενούς λοίμωξης και άσθματος. Όπως επισημαίνουν, το επόμενο βήμα θα είναι η διεξαγωγή μεγάλων κλινικών δοκιμών κατά της IL-25 σε ανθρώπους.