Η ερυθροποιητίνη μπορεί να προλάβει τις εγκεφαλικές βλάβες στα πολύ πρόωρα νεογνά, σύμφωνα με ελβετική μελέτη που παρουσιάζεται στην επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association».

Η ερυθροποιητίνη είναι ορμόνη που προάγει την παραγωγή των ερυθρών αιμοκυττάρων, ενώ στην συνθετική εκδοχή της χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αναιμίας. Επίσης, έχει δοκιμαστεί σε πρόωρα νεογνά για τη μείωση της ανάγκης των μεταγγίσεων αίματος.

Στη νέα μελέτη, εγκεφαλικές απεικονίσεις έδειξαν ότι η ερυθροποιητίνη (η οποία χρησιμοποιείται παρανόμως και για την ενίσχυση των επιδόσεων των αθλητών) είχε θετική επίδραση στα πολύ πρόωρα νεογνά όταν τους χορηγήθηκε εντός δύο ημερών από τον τοκετό.

Τα νέα ευρήματα

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης αφορούσε σε σχεδόν 500 βρέφη, που είχαν γεννηθεί μεταξύ 26ης και 31ης εβδομάδας, στην Ελβετία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πρόωρα νεογνά που είχαν λάβει τρεις δόσεις της εν λόγω ορμόνης, αντιμετώπζαν μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης.

«Παρατηρήσαμε ότι ο εγκέφαλος των παιδιών που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία εμφάνιζαν περιορισμένες βλάβες, συγκριτικά με τον εγκέφαλο των παιδιών που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου και είχαν λάβει εικονική θεραπεία αντίστοιχα», εξηγεί η δρ Ράσσια Χα-Βιν Λούχτερ, η οποία συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα.

«Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται επωφελής επίδραση της ορμόνης ερυθροποιητίνης στους εγκεφάλους των πρόωρων νεογνών», συμπληρώνει.

Οι ερευνητές παρόλα αυτά υπογραμμίζουν ότι για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων τους απαιτούνται νέες μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας.