Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήραν ένας αμερικανός γιατρός και μία αμερικανίδα ιεραπόστολος που προσβλήθηκαν από τον Έμπολα και έλαβαν θεραπεία με το πειραματικό φάρμακο ZΜapp.

Ο 33χρονος αμερικανός γιατρός Κεν Μπράντλι και η 59χρονη ιεραπόστολος Νάνσι Ράιτμπολ, οι οποίοι προσβλήθηκαν από τον Έμπολα στη δυτική Αφρική, θεραπεύθηκαν μετά την πειραματική αγωγή, καθώς βγήκαν αρνητικές οι αιματολογικές εξετάσεις τους για τον ιό.

Ο Κεν Μπράντλι και η Νάνσι Ράιτμπολ έλαβαν το πειραματικό φάρμακο ZMapp, το οποίο έχει χορηγηθεί σε ελάχιστους ασθενείς μέχρι στιγμής.

Νοσηλεύτηκαν σε καραντίνα σε ειδική πτέρυγα του πανεπιστημιακού νοσοκομείο Έμορι της Ατλάντα μετά την αεροδιακομιδή τους από την Λιβερία στις αρχές Αυγούστου.

Με ειδικό αεροσκάφος επέστρεψε στις ΗΠΑ και η 59χρονη ιεραπόστολος Νάνσι Ράιτμπολ, η οποία πήρε εξιτήριο την Τρίτη και επέλεξε να μην κάνει δημόσια δηλώσεις.

Αμφότεροι εργάζονταν σε ανθρωπιστική οργάνωση που βοηθούσε ασθενείς του Έμπολα σε κλινική στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Λιβερίας, εν μέσω της χειρότερης έξαρσης του ιού που έχει καταγραφεί στα χρονικά.

Η μαρτυρία του δρ Μπράντλι

«Σήμερα είναι μια θαυμαστή ημέρα» είπε ο Μπράντλι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι ζωντανός, που είμαι καλά και που έχω ενωθεί ξανά με την οικογένειά μου» δήλωσε. «Ως ιατρικός ιεραπόστολος δεν φανταζόμουν ποτέ τον εαυτό μου σε αυτή τη θέση» τόνισε.

Ο Μπρους Ρίμπνερ, διευθυντής στην Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων του νοσοκομείου Έμορι δήλωσε ότι οι Μπράντλι και Ράιτμπολ δεν αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

«Αυτά που μάθαμε όσο τους παρακολουθούσαμε θα βοηθήσουν να αναπτύξουμε την κατανόηση για το πώς μπορεί να θεραπευτεί ο Έμπολα και θα βοηθήσουμε, ελπίζω, στην βελτίωση της επιβίωσης» δήλωσε.

«Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος θεραπείας, καθώς πρόκειται για μία αρκετά καταστροφική ασθένεια» είπε και πρόσθεσε ότι οι ασθενείς των οποίων τα όργανα δεν έχουν πληγεί αναμένεται να «θεραπευτούν πλήρως».

Ο πρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Samaritan’s Purse για την οποία εργάζονταν οι Μπράντλι και Ράτιμπολ ανακοίνωσε ότι ο γιατρός έχει αναρρώσει, επισημαίνοντας πως βρισκόταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση πριν μεταφερθεί στις ΗΠΑ στις 2 Αυγούστου.

Για να βγει Μπράντλι από την απομόνωση θα έπρεπε να είναι αρνητικές στην παρουσία του ιού οι αιματολογικές εξετάσεις του επί δύο συνεχείς ημέρες, επισημαίνει το CNN.

Ο Έμπολα έχει ιδιαίτερα υψηλή θνησιμότητα και μεταδίδεται από σωματικά υγρά -ιδρώτα, αίμα, εμετό ή περιττώματα.

Η επιδημία που μαστίζει τη Δυτική Αφρική είναι η πιο θανατηφόρα στην ιστορία, με τουλάχιστον 1.350 νεκρούς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έως την 18η Αυγούστου.

Γουινέα: Γιατροί και εθελοντές στα σύνορα για ελέγχους

Περίπου 100 γιατροί και εθελοντές από την Γουινέα αναπτύχθηκαν την Πέμπτη κατά μήκος των συνόρων με την Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γουινέας Αλφά Κοντέ, συναντήθηκε με εκπροσώπους των υπηρεσιών του ΟΗΕ αλλά και αεροπορικών εταιρειών για να τους αναλύσει τα μέτρα που λαμβάνονται στο αεροδρόμιο του Κόνακρι. Οι τέσσερις από τις εννέα αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν τη Γουινέα αποφάσισαν να διακόψουν τις πτήσεις τους από και προς το Κόνακρι.

Οι αρχές της Νότιας Αφρικής πρόκειται, εξαιτίας των φόβων περί εξάπλωσης του ιού Έμπολα, να κλείσουν τα σύνορα για τους αλλοεθνείς ταξιδιώτες από τρεις χώρες «υψηλού κινδύνου» -τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε-, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας σήμερα, και πρόσθεσε ότι θα γίνονται εξαιρέσεις μόνο σε περιπτώσεις που η είσοδός τους είναι «απολύτως απαραίτητη».