Δοκιμές σε ποντίκια που πραγματοποίησαν αμερικανοί και νορβηγοί επιστήμονες έδειξαν ότι η βοτουλινική τοξίνη, γνωστή για την αντιρυτιδική της δράση, μπορεί να φρενάρει την εξέλιξη του καρκίνου του στομάχου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Science Translational Medicine», η αναστολή της λειτουργίας των νεύρων μέσω της έγχυσης της τοξίνης φάνηκε να φρενάρει την ανάπτυξη στομαχικών όγκων στα πειραματόζωα, κάνοντάς τους παράλληλα να ανταποκρίνονται καλύτερα στη χημειοθεραπεία.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ωστόσο ότι πρόκειται για πολύ πρώιμα αποτελέσματα και ότι χρειάζεται πολύς καιρός προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της εν λόγω μεθόδου.

Η ενέσιμη θεραπεία βοτουλινικής τοξίνης χρησιμοποιείται κυρίως για το «σιδέρωμα» των ρυτίδων που προκαλούνται κατά τη διαδικασία της γήρανσης. Δρα διακόπτοντας ουσιαστικά τη μεταφορά του νευρικού ερεθίσματος στους μυς, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται συσπάσεις του δέρματος στα συγκεκριμένα σημεία και αποτρέποντας έτσι την εμφάνιση των ρυτίδων.

«Μουδιάζοντας» τη νόσο

«Η καταστροφή – το κόψιμο – ενός νεύρου πρόκειται να καταπολεμήσει τον καρκίνο; Μάλλον όχι» εξηγεί ο δρ Τίμοθι Γουάνγκ, ένας εκ των ερευνητών. «Τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο της νόσου όμως, η καταστροφή του νεύρου μπορεί να κάνει τον καρκινικό όγκο να ανταποκρίνεται καλύτερα στη χημειοθεραπεία. Δεν βλέπουμε το εύρημα αυτό ως μια μορφή αποκλειστικής θεραπείας, αλλά ως μια τεχνική που θα μπορούσε να κάνει τις υπάρχουσες και τις μελλοντικές αντικαρκινικές θεραπείες πιο αποτελεσματικές».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες δοκιμές σε ασθενείς με καρκίνο του στομάχου οι οποίοι πρόκειται να εγχειριστούν. Εξετάζεται ακόμα ο ρόλος των νεύρων ως προς την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.

«Ακόμα και αν φαίνεται να λειτουργεί, όταν αρχίζουν οι δοκιμές σε ασθενείς πάντα ο καρκίνος μοιάζει εξυπνότερος από εμάς» αναφέρει ο δρ Γουάνγκ.