Νερό που περιείχε γενετικά τροποποιημένα μικρόβια, σχεδιασμένα να παράγουν μια πρωτεΐνη που καταστέλλει την όρεξη, βοήθησε παχύσαρκα ποντίκια να αδυνατίσουν και να παραμείνουν αδύνατα, και ίσως θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί ως απλή λύση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στον άνθρωπο. «Είναι βέβαια δύσκολο να εξάγει συμπεράσματα για τους ανθρώπους από τα ποντίκια.Ουσιαστικά όμως αποτρέψαμε τις περισσότερες επιπτώσεις της παχυσαρκίας, παρόλο η διατροφή τους ήταν πλούσια σε λίπος» παραδέχεται ο Σον Ντέιβις του Πανεπιστημίου Vanderbild στο Τενεσί, επικεφαλής της μελέτης.

Η έρευνα

Ο Ντέιβις μελετά εδώ και χρόνια τα βακτήρια του ανθρώπινου εντέρου με την προοπτική να τα χρησιμοποιήσει ως φορείς για τη μεταφορά φαρμάκων στο έντερο. Το 2007 κέρδισε βραβείο των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας για την ανάπτυξη και τη δοκιμή της ιδέας. «Τα διάφορα είδη βακτηρίων που έχουμε στο έντερό μας επηρεάζουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Αναρωτηθήκαμε αν θα μπορούσαμε να χειριστούμε αυτά τα μικρόβια ώστε να ενισχύουν την υγεία» αναφέρει ο Ντέιβις. Πράγματι, προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη χλωρίδα του εντέρου με την παχυσαρκία, το διαβήτης και τον καρκίνος, ή ακόμα και με επιδράσεις στον ψυχισμό και τη συμπεριφορά.

Παραμένει ωστόσο ασαφές ποια είναι η βέλτιστη σύνθεση της μικροχλωρίδας για τη σύσταση της χλωρίδας, και πώς μπορεί κανείς να αλλάξει τα μικρόβια του εντέρου. Μέχρι να έρθουν στο φως περισσότερες λεπτομέρειες, η προσέγγιση του Δρ Ντέιβις θα μπορούσε να δώσει λύση. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα ακίνδυνο στέλεχος του βακτηρίου Escherichia coli, γνωστό ως E.coli Nissle 1917, και του εισήγαγε τα κατάλληλα γονίδια ώστε να παράγει ένα λιπίδιο που ονομάζεται NAPE.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, η ορμόνη NAPE παράγεται στο λεπτό έντερο και ενημερώνει τον εγκέφαλο ότι ο οργανισμός έχει προσλάβει αρκετή τροφή -είναι δηλαδή μια ορμόνη που καταστέλλει την όρεξη.

Τα τροποποιημένα βακτήρια προστέθηκαν στο νερό ποντικών που ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά. Σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, τα πειραματόζωα που έλαβαν τα βακτήρια εμφάνισαν μείωση στο βάρος, την κατανάλωση τροφής, το σωματικό λίπος, το λίπος του ήπατος και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα βακτήρια επέζησαν στο παχύ έντερο των ποντικών για περίπου έξι εβδομάδες, ωστόσο η προστατευτική δράση τους διατηρήθηκε για περισσότερο, ακόμα και 12 εβδομάδες μετά την απομάκρυνση των βακτηρίων από το πόσιμο νερό. Οι ερευνητές θα ήθελαν τώρα να επαναλάβουν το πείραμα σε ανθρώπους, πρώτα όμως θα πρέπει να επιλύσουν διάφορα ρυθμιστικά εμπόδια για τη χορήγηση «μεταλλαγμένων» μικροβίων σε ανθρώπους Ένα πρώτο βήμα θα ήταν η περαιτέρω γενετική τροποποίηση της E.coli ώστε να μην επιζεί στο περιβάλλον έξω από το ανθρώπινο έντερο.