Μια σειρά από νέες επαναστατικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του ιού του AIDS παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες σε μεγάλο διεθνές συνέδριο που γίνεται στη Μελβούρνη. Θεραπείες που προσπαθούν να εκριζώσουν τον HIV από τον οργανισμό χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές οι οποίες στις μέχρι τώρα δοκιμές εμφανίζουν άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Η εξάλειψη

Ερευνητές στη Δανία κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό του AIDS από κύτταρα ασθενών που βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή. Την έρευνα πραγματοποιούν ειδικοί του Πανεπιστήμιου του Ωρχους στη Δανία οι οποίοι διεξήγαγαν πειράματα σε έξι ασθενείς. Οι ερευνητές προσπαθούν να βγάλουν τον ιό από τις «κρυψώνες» του εντός του οργανισμού και να τον εξαλείψουν με μια νέα προσέγγιση την οποία έχουν ονομάσει «kick-and-kill» («εξόντωση κλωτσηδόν» σε ελεύθερη μετάφραση). Συγκεκριμένα επιχειρούν να κάνουν τον ιό να βγει από τα κυτταρικά «καταφύγιά» του και να σκοτώσουν τα κύτταρα όπου κρύβεται. Και αυτό διότι το μεγάλο πρόβλημα με τον ιό HIV είναι ότι ακόμη και όταν ο ασθενής λαμβάνει αντιρετροϊκά φάρμακα, ο HIV καταστέλλεται αλλά παραμένει σε ύπνωση εντός του οργανισμού του με αποτέλεσμα να μπορεί να «αναδυθεί» ξανά στην επιφάνεια. Είναι επόμενο λοιπόν οι ερευνητικές προσπάθειες να στρέφονται τώρα προς την οριστική εξάλειψή του.

Στους έξι ασθενείς χορηγήθηκε αντιρετροϊκή θεραπεία, και επιπλέον η ουσία ρομιδεψίνη, ένα αντικαρκινικό φάρμακο που λαμβάνεται από ασθενείς με λέμφωμα. Οπως φάνηκε, χαμηλές δόσεις της ουσίας προκάλεσαν αύξηση από 2,1 έως 3,9 φορές της ποσότητας του ιού στο αίμα, γεγονός που μαρτυρεί πως το φάρμακο έβγαλε τον ιό από τις κρυψώνες του.

Τα αποτελέσματα και το εμβόλιο

Στους πέντε από τους έξι ασθενείς, ο ιός ανιχνεύθηκε εκ νέου στο αίμα από τους γιατρούς. Μελλοντικές έρευνες θα πρέπει βέβαια να καθορίσουν αν η ρομιδεψίνη βγάζει όλον τον… εχθρό από τα «καταφύγιά» ή μόνο ένα μέρος του. Το επόμενο βήμα θα είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να θανατωθούν τα κύτταρα-καταφύγια, όπου ο ιός πολλαπλασιάζεται μόλις διακοπεί η αντιρετροϊκή θεραπεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο «επανεργοποιημένος» ιός καθώς παρατηρείται μικροσκοπικά, αφήνει ένα ίχνος, όταν πηγαίνει στο αίμα, έξω από τα μολυσμένα κύτταρα CD4. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό το ίχνος, όμοιο με δακτυλικά αποτυπώματα στο σημείο του εγκλήματος, θα μπορεί να εντοπιστεί από τα Τ-κύτταρα (Τ- λεμφοκύτταρα), που πολεμούν τις λοιμώξεις. Οι ερευνητές θέλουν να συνδυάσουν τη ρομιδεψίνη, η οποία ξυπνά τον εν υπνώσει HIV, με το εμβόλιο vacc-4x, ώστε τα Τ-κύτταρα να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν τα κύτταρα -καταφύγια του ιού.

«Δείξαμε ότι με τη ρομιδεψίνη μπορούμε να ενεργοποιήσουμε έναν ιό που παραμένει εν υπνώσει και ότι ο ιός αυτός πηγαίνει τότε στο αίμα σε μεγάλη ποσότητα. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρός και τα εμπόδια πολλά, πριν μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια θεραπεία του AIDS» δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών Όλε Σμελτς Σόγκορντ.

Τα ένζυμα

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Temple στις ΗΠΑ παρουσίασαν στο συνέδριο τη δική τους μέθοδο αντιμετώπισης του ιού του AIDS. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένα ένζυμα για να… ξεριζώνουν τον HIV από τα κύτταρα στα οποία βρίσκεται. Πιο συγκεκριμένα η μέθοδος περιλαμβάνει μια αλυσίδα RNA που εντοπίζει τον ιό και ένα ένζυμο- «καθαριστή» του DNA το οποίο τον απομακρύνει από το κύτταρο.

«Οι υπάρχουσες θεραπείες έχουν μετατρέψει το AIDS σε μια χρόνια ασθένεια αλλά η ρίζα του προβλήματος, δηλαδή ο ιός, δεν έχει εξαφανισθεί αλλά έχει απλά κατασταλεί. Ο δικός μας στόχος είναι απλός: Αν θέλεις να εξαφανίσεις μια ασθένεια που οφείλεται σε έναν ιό αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να εξοντώσεις αυτόν τον ιό» ανέφερε στο συνέδριο ο καθηγητής Καμέλ Χαλίλι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές κατάφεραν να απομακρύνουν τον HIV από διάφορες καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων στο εργαστήριο αλλά τονίζουν ότι πρόκειται για τα πρώτα βήματα της ερευνητικής τους προσπάθειας τα θετικά αποτελέσματα της οποίας δείχνουν μεν ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θα χρειαστούν κάποια χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα και να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.