Μια νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και ανατρέπουν την εικόνα που είχε διαμορφωθεί επί δεκαετίες για τους Νεάντερταλ. Αυτές οι μελέτες αναφέρουν ότι οι Νεάντερταλ ήταν πολύ εξυπνότεροι και ικανότεροι από όσο πιστεύαμε. Η τελευταία κάνει ένα βήμα περισσότερο αφού αναφέρει ότι οι Νεάντερταλ είχαν ίδια επίπεδα νοημοσύνης με τον Homo sapiens ή ανατομικά σύγχρονο άνθρωπο. Επίσης οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι Νεάντερταλ δεν εξαφανίστηκαν αλλά «συγχωνεύθηκαν» με τους σύγχρονους ανθρώπους.

Τι πιστεύαμε

Οι Νεάντερταλ έκαναν την εμφάνιση τους στην Ευρώπη και ορισμένες περιοχές της Ασίας πριν από περίπου 350 χιλιάδες έτη και ευδοκίμησαν για περίπου 300 χιλιάδες έτη. Πριν από περίπου 40 χιλιάδες έτη έκανε την εμφάνιση του ο Homo sapiens ή ανατομικά σύγχρονος άνθρωπος, το είδος στο οποίο ανήκουμε.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι Νεάντερταλ θεωρούνταν ένα είδος ανθρώπου με νοημοσύνη και ικανότητες κατά πολύ χαμηλότερες από εκείνες του σύγχρονου ανθρώπου. Η νοητική υπεροχή των προγόνων μας ήταν σύμφωνα με τους ειδικούς και η αιτία που τελικά όχι μόνο υπερίσχυσαν των Νεάντερταλ αλλά τους εξώθησαν σε εξαφάνιση.

Η νέα μελέτη

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λάιντεν στην Ολλανδία και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο μελέτησαν ευρήματα και δεδομένα που σχετίζονται με τους Νεάντερταλ. Οι ερευνητές κατέληξαν σε μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι Νέαντερταλ: είχαν αναπτύξει σύνθετες κυνηγετικές μεθόδους που απαιτούσαν σχεδιασμό και ομαδικό συντονισμό. Δεν «μούγκριζαν» αλλά είχαν δημιουργήσει μια δική τους γλώσσα επικοινωνίας. Χρησιμοποιούσαν βαφές για να χρωματίζουν το σώμα τους. Εφτιαχναν τεχνουργήματα και είχαν νοημοσύνη τέτοια που να τους επιτρέπει να δημιουργούν αντικείμενα με συμβολισμούς. Επίσης γνώριζαν να χρησιμοποιούν ποικιλοτρόπως τη φωτιά.

«Δεν εντοπίζουμε κάποια στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι Νεάντερταλ ήταν νοητικά και κοινωνικά κατώτεροι από τον μοντέρνο άνθρωπο. Η εικόνα του πρωτόγονου ανθρώπου που κυκλοφορούσε με ένα ρόπαλο στο χέρι και έγινε έρμαιο των διαθέσεων του σύγχρονου ανθρώπου που υπερτερούσε σε όλα έχει έτσι και αλλιώς διαψευστεί εδώ και αρκετό καιρό. Μάλιστα κατά μια έννοια οι Νέαντερταλ δεν εξαφανίστηκαν εντελώς από τον χάρτη αφού ορισμένα γονίδια τους είναι παρόντα στο DNA μας» αναφέρουν οι ερευνητές η μελέτη των οποίων δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE». Η άποψη των επιστημόνων είναι ότι δεν υπήρξε κάποιο είδος «εθνοκάθαρσης» των Νεάντερταλ που τους οδήγησε στην εξαφάνιση αλλά ότι οι Νεάντερταλ τελικά «απορροφήθηκαν» από τον σύγχρονο άνθρωπο μέσω της διασταύρωσης των δύο ειδών.