Οι επιστήμονες ίσως βρίσκονται κοντά στην «εξολόθρευση» της γρίπης μετά την ανάπτυξη ενός φαρμάκου το οποίο έκανε ποντίκια να αντέξουν ακόμη και θανατηφόρες δόσεις του ιού.

Το φάρμακο μπλοκάρει ένα μόριο που ονομάζεται PGE2 και, όπως φάνηκε, προσέφερε στα ποντίκια επιβίωση ακόμη και μετά τη λήψη μεγάλων δόσεων του στελέχους Η1Ν1 του ιού της γρίπης (πρόκειται για το στέλεχος που ήταν «ένοχο» για την πανδημία γρίπης το 2009).

Και για άλλους ιούς

Ελπίζεται ότι το φαρμακευτικό αυτό μόριο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό και για τον άνθρωπο. Το νέο φάρμακο που παρουσιάζεται στο επιστημονικό έντυπο «Immunity» ανοίγει τον δρόμο για μια θεραπεία που θα είναι άκρως αποτελεσματική ενάντια όχι μόνο στον ιό της γρίπης αλλά και σε άλλους ιούς που προκαλούν λοιμώξεις.

«Φάρμακα που στοχεύουν συγκεκριμένα το μονοπάτι ΡGE2 έχουν ήδη αναπτυχθεί και δοκιμαστεί σε ζώα, έτσι τα αποτελέσματά μας μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε κλινική πράξη, όχι μόνο για τη θεραπεία της γρίπης αλλά και άλλων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος» ανέφερε ο δρ Μαζιάρ Ντιβανγκάχι από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ στο Μόντρεαλ του Καναδά, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Αντεξαν θανατηφόρες δόσεις του ιού

Ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικώς ώστε να εμφανίζουν έλλειψη του μορίου PGE2 (προσταγλανδίνη Ε2) ήταν πιο ανθεκτικά στη λοίμωξη από γρίπη και η συντριπτική πλειονότητά τους επιβίωσε μετά από έγχυση θανατηφόρας δόσης του Η1Ν1.

Παράλληλα, ποντίκια που έλαβαν μια ουσία που μπλοκάρει το PGE2 εμφάνισαν μεγαλύτερη ανοσία καθώς και καλύτερα ποσοστά επιβίωσης μετά τη… θανάσιμη ένεση σε σύγκριση με άλλα που δεν έλαβαν θεραπεία.

Παρότι υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη αλλά και αντι-ιικά φάρμακα σε ό,τι αφορά τη θεραπεία της, εκείνη συνεχίζει να αποτελεί μόνιμη απειλή για τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Αναστέλλοντας ένα μόριο που ονομάζεται COX (κυκλοοξυγενάση), τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη μειώνουν την παραγωγή των προστανοειδών όπως το PGE2, μορίων που συμβάλλουν στον πόνο και στον πυρετό.

Σύμφωνα με τον Φρανσουά Κουλόμπ, διδακτορικό φοιτητή στο εργαστήριο του δρος Ντιβανγκάχι «με δεδομένο ότι αυτού του είδους τα φάρμακα αναστέλλουν όλα τα προστανοειδή, το καθένα μπορεί να συμβάλλει με διαφορετικό τρόπο στην ανοσία ενάντια στον ιό της γρίπης. Η κατανόηση του ακριβούς ρόλου του κάθε προστανοειδούς αλλά και της κάθε θεραπείας που χορηγείται εναντίον του είναι βασική για την ανάπτυξη νέων θεραπειών ενάντια στη γρίπη».