Υπάρχει μια οικογένεια μικρόσωμων ζώων που μοιάζουν με αρουραίους, η οικογένεια των δασυουριδών. Ενα γένος αυτής της οικογένειας είναι ο αντεχίνος, ένα μαρσιποφόρo θηλαστικό. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ένα άγνωστο είδος αντεχίνου που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ιδιαίτερα ως προς την αναπαραγωγική του δραστηριότητα. Διαπιστώθηκε ότι τα αρσενικά του είδους κάνουν σεξ επί πολλές ώρες συνεχόμενα γεγονός που, σύμφωνα με νέα μελέτη, τους οδηγεί γρήγορα στον θάνατο.

Γιατί πεθαίνουν;

Το νέο είδος, που δεν έχει ακόμη λάβει κάποια επίσημη ονομασία, ζει στην Αυστραλία και οι ερευνητές που το μελετούν είχαν διαπιστώσει ότι τα αρσενικά την περίοδο της αναπαραγωγής ζευγαρώνουν κυριολεκτικά ασταμάτητα! Ένα αρσενικό μπορεί να κάνει συνεχώς σεξ για χρονικό διάστημα ως και 14 ώρες, να διακόψει για λίγο και στη συνέχεια να αρχίσει και πάλι στους ίδιους ρυθμούς.

Ομως, όπως διαπιστώθηκε, με τη λήξη της αναπαραγωγικής περιόδου τα αρσενικά πεθαίνουν. Το φαινόμενο αυτό οδήγησε στη διατύπωση διαφόρων θεωριών με επικρατέστερη αυτή που ανέφερε ότι τα αρσενικά πεθαίνουν για να αφήσουν περισσότερο χώρο και κυρίως περισσότερη τροφή στους απογόνους τους.

Η νέα θεωρία

Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Άντριου Μπέικερ του Πανεπιστημίου Queensland διατυπώνει μια νέα θεωρία. Σύμφωνα με αυτή, το ασταμάτητο σεξ έχει σοβαρές αρνητικές παρενέργειες στον οργανισμό και την υγεία των αρσενικών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το συνεχές σεξ τους προκαλεί έντονο στρες ενώ παράλληλα προκαλούνται εσωτερικές αιμορραγίες αλλά και αποσύνθεση των ιστών τους.

Ολα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτα τα αρσενικά σε λοιμώξεις από τις οποίες τελικά προσβάλλονται και δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν χάνοντας τη ζωή τους. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Zootaxa».