Μέχρι σήμερα η παρατήρηση με μη επεμβατική μέθοδο των αποφράξεων των αρτηριών κοντά στην καρδιά δεν ήταν δυνατή. Ερευνητές στη Βρετανία ανέπτυξαν μια νέα τεχνική με την οποία γίνεται πλέον εφικτό οι γιατροί να βλέπουν αν σε μια αρτηρία έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους οι λεγόμενες «αθηρωματικές πλάκες», λιπαρές ουσίες που φράζουν τις αρτηρίες προκαλώντας εμφράγματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο που θα σώσει πολλές ζωές.

Τα «μαγικά» ποζιτρόνια

Τη νέα μέθοδο ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου λαμβάνοντας χρηματοδότηση από το Βρετανικό Καρδιολογικό Ιδρυμα και την τοπική κυβέρνηση της Σκοτίας. Οι ερευνητές ανέπτυξαν τη μέθοδό τους βασιζόμενοι στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET-CT) που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό καρκινικών όγκων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια φθορίζουσα ουσία η οποία όπως αποδείχτηκε καταφέρνει να «φωτίζει» τις αρτηρίες που δημιουργούν το πρόβλημα και επιτρέπει την λήψη εικόνων υψηλής ανάλυσης. Ετσι οι γιατροί μπορούν να διαπιστώνουν πού εντοπίζεται το πρόβλημα του κάθε ασθενούς και αν υπάρχει πιθανότητα για έμφραγμα στο άμεσο ή προσεχές μέλλον.

Οι δοκιμές

Οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε δύο ομάδες ατόμων. Η πρώτη ομάδα αποτελούνταν από 40 άτομα που είχαν υποστεί πρόσφατα έμφραγμα και η δεύτερη από 40 άτομα με στηθάγχη. Η τομογραφία φώτισε τις φραγμένες αρτηρίες στο 90% των ατόμων που είχαν υποστεί έμφραγμα. Στα άτομα με τη στηθάγχη η τομογραφία υπέδειξε πρόβλημα στο 50% εξ αυτών και, όπως αποδείχθηκε, σε κάποιους από αυτούς ο κίνδυνος εμφράγματος ήταν άμεσος.

«Αναπτύξαμε μια μέθοδο που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στον εντοπισμό των αθηρωματικών πλακών και μάλιστα εκείνων που κινδυνεύουν να διαρραγούν σύντομα προκαλώντας έμφραγμα. Αν γνωρίζουμε πόσο κοντά είναι κάποιος στο να υποστεί έμφραγμα μπορούμε είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με χειρουργική επέμβαση να προλάβουμε τη ζημιά» αναφέρει ο καθηγητής Μαρκ Ντιούεκ, επικεφαλής των ερευνητών. Η νέα μέθοδος δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet».