Ένα πρωτότυπο υλικό στα πειράματά τους γύρω από την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, χρησιμοποιήσαν αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριδας. Ο λόγος για το φιστικοβούτυρο, το άρωμα του οποίου, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι ικανό να διαγνώσει το στάδιο της νόσου σε ασθενείς.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ που βρίσκονταν σε αρχικά στάδια, έχαναν την όσφρησή τους από το αριστερό ρουθούνι ταχύτερα από ό,τι από το δεξί. Αποφάσισαν λοιπόν να χρησιμοποιήσουν σε δοκιμές τους φιστικοβούτυρο, για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει. Το συγκεκριμένο άλειμμα, κατά τους ερευνητές, αποτελεί τον ιδανικό δείκτη καθώς το άρωμά του ανιχνεύεται αποκλειστικά και μόνο από το οσφρητικό μας νεύρο.

Πρόκειται για το νεύρο το οποίο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μελέτη της νευροεκφυλιστικής νόσου. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η φθορά του οσφρητικού κέντρου του εγκεφάλου αποτελεί ένα από τα πρώτα σημάδια της νόσου, ωστόσο η ανίχνευσή της αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.

Ρουθούνια εν δράσει

Από τη δοκιμή φάνηκε ότι κατά μέσο όρο, οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ σε πρώιμα στάδια, μπορούσαν να μυρίσουν το φιστικοβούτυρο από απόσταση 20 εκ. από το δεξί τους ρουθούνι και μόλις 10 εκ. από το αριστερό τους ρουθούνι.

«Εντοπίσαμε μεγάλη ασυμμετρία ως προς τη συγκεκριμένη απόσταση» αναφέρει η ερευνήτρια Τζένιφερ Σταμπς. «Ενδεχομένως να μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο τεστ στο πλαίσιο της διάγνωσης της νόσου. Σκοπός μας ωστόσο, είναι η περαιτέρω μελέτη ασθενών με ήπια γνωστική διαταραχή για να δούμε αν το συγκεκριμένο τεστ θα μπορούσε να προβλέψει ποια άτομα πρόκειται να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ» προσθέτει η ίδια.