Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ενός νέου πρωτοποριακού εμβολίου κατά του καρκίνου του δέρματος. Πρόκειται για ένα εμφύτευμα σε μέγεθος νυχιού, που καθοδηγεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να εξοντώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Επαναστατικό

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το εμφυτεύσιμο εμβόλιο θα φέρει επανάσταση όχι μόνο στη θεραπεία του μελανώματος, της πιο επιθετικής και θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος, αλλά θα ανοίξει το δρόμο της θεραπείας και άλλων καρκίνων και φλεγμονωδών νόσων.

Τα περισσότερα υπάρχοντα εμβόλια κατά του καρκίνου απαιτούν από τους γιατρούς να αφαιρέσουν ανοσοποιητικά κύτταρα από το σώμα του ασθενούς και, αφού τα επαναπρογραμματίσουν, να τα εισάγουν και πάλι στον οργανισμό του για να στραφούν πλέον πιο αποτελεσματικά κατά των όγκων. Όμως το νέο εμβόλιο, που δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια με καρκίνο το 2009, βασίζεται σε ένα εμφυτεύσιμο δίσκο από πολυμερές υλικό, που εισάγεται κάτω από το δέρμα του ασθενούς και αναλαμβάνει να αναπρογραμματίσει επί τόπου τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματός του.

Οι δοκιμές στα πειραματόζωα έδειξαν ότι τα μισά από αυτά, στα οποία έγιναν δύο δόσεις του εμβολίου, αντί να πεθάνουν από μελάνωμα μέσα σε ένα μήνα περίπου, εμφάνισαν πλήρη υποχώρηση των καρκινικών όγκων τους.

«Εχουμε εδώ μια σπάνια περίπτωση όπου το χρονικό διάστημα που μια τεχνολογία βγαίνει από το εργαστήριο και ξεκινούν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους είναι πολύ σύντομο» αναφέρει ο Γκλεν Ντράνοφ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ μέλος της ερευνητικής ομάδας στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες του Ινστιτούτου Εμβιομηχανικής Wyss που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.