Η εξέλιξη δεν ευνοεί τα εγωκεντρικά άτομα, αναφέρει νέα μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Αντιθέτως, αναφέρουν οι ερευνητές, ευνοεί τη συνεργασία.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications» αμφισβητεί προηγούμενες θεωρίες οι οποίες ανέφεραν ότι είναι καλύτερο να δρα κανείς εγωκεντρικά.

Το «δίλημμα του φυλακισμένου»

Η ομάδα των ερευνητών χρησιμοποίησε υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας για να εξετάσει το «δίλημμα του φυλακισμένου», ένα σενάριο της θεωρίας παιγνίων. Στόχος ήταν να εξεταστεί άν στο τέλος θα κερδίσει ο εγωισμός ή η ανιδιοτέλεια.

Το σενάριο θέλει δύο υπόπτους να ανακρίνονται σε διαφορετικά κελιά, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν αν θα ενημερώσουν ο ένας τον άλλο.

Όποιος αποφάσιζε να καταθέσει εις βάρος του άλλου θα απελευθερωνόταν, ενώ ο συγκρατούμενός του θα έμπαινε για έξι μήνες στη φυλακή.

Σε περίπτωση που και οι δύο συλληφθέντες δέχονταν την προσφορά, θα κατέληγαν φυλακισμένοι για 3 μήνες ο καθένας.

Αν σιωπούσαν και οι δύο, η ποινή τους θα αντιστοιχούσε σε φυλάκιση ενός μήνα.

Η έρευνα απέδειξε ότι αν δινόταν στους κρατούμενους η ευκαιρία να συνομιλήσουν, τότε θα κατάφερναν να συνεργαστούν και να επιλέξουν να μην δώσουν πληροφορίες ο ένας για τον άλλο.

Ωστόσο, αν δεν τους επιτρεπόταν η επικοινωνία, η πιο δημοφιλής στρατηγική ήταν η προδοσία του συγκρατούμενου, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την βαρύτερη ποινή.

Βραχυπρόθεσμα λειτουργεί ο εγωισμός

Ο επικεφαλής της έρευνας, Κρίστοφ Αντάμι του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δήλωσε ότι βραχυπρόθεσμα η τακτική του εγωισμού μπορεί να λειτουργεί.

Ωστόσο, αν η τακτική αυτή εφαρμοζόταν μακροπρόθεσμα, τότε το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιζόταν, καθώς σταδιακά όλοι θα έφταναν να έχουν τα ίδια εγωιστικά χαρακτηριστικά προκειμένου να επιβιώσουν.

Αμφισβήτηση της θεωρίας του Νας

Ο μαθηματικός Τζον Νας είχε ισχυριστεί ότι η καλύτερη στρατηγική στο «δίλημμα του φυλακισμένου» είναι η μη συνεργασία μεταξύ των κρατουμένων.

«Για πολλά χρόνια, οι άνθρωποι αναρωτιούνταν: αν ο Νας έχει δίκιο, τότε γιατί βλέπουμε συνεργασία στο βασίλειο των ζώων, στον κόσμο της μικροβιολογίας και στους ανθρώπους;» δήλωσε ο δρ Αντάμι.