Ο όρος «καυτό σεξ» φαίνεται πως έχει ιδιαίτερο νόημα για τη θαλάσσια λάμπραινα, ένα αιμοδιψές πλάσμα που θυμίζει διασταύρωση ψαριού με γιγάντια βδέλλα. Στη διάρκεια των προκαταρκτικών, αποκαλύπτει νέα έρευνα, τα αρσενικά προσπαθούν να ξελογιάσουν τα θηλυκά θερμαίνοντας ένα ειδικό εξάρτημα στη ράχη τους.

Οι «καυτοί» εραστές

Οι λάμπραινες, γνωστές και ως πετρόμυζα, είναι «πρωτόγονα» ψάρια χωρίς γνάθους, με στόμα που θυμίζει βεντούζα. Χρησιμοποιώντας τα δόντια και την αιχμηρή τους γλώσσα, οι λάμπραινες προσκολλώνται σε άλλα ψάρια για να ξύσουν τη σάρκα και να πιουν το αίμα τους.

Τα αρσενικά της θαλάσσιας λάμπραινας (Petromyzon marinus), ενός είδους που ζει στον Ατλαντικό και τη Δυτική Μεσόγειο και μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 45 εκατοστά, ήταν γνωστό ότι φέρουν στη ράχη τους ένα ειδικό εξόγκωμα, το οποίο τρίβουν πάνω στο σώμα του θηλυκού στη διάρκεια της ερωτοτροπίας.

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα σε τι ακριβώς χρησιμεύει αυτό το εξάρτημα. Τώρα, όμως, μαθαίνουμε τουλάχιστον πώς περίπου λειτουργεί. Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εξέτασαν στο μικροσκόπιο αυτό το εξόγκωμα και διαπίστωσαν ότι μοιάζει με το καφέ λίπος, ένα είδος λίπους που απαντάται στα βρέφη, καθώς και σε θηλαστικά που πέφτουν σε χειμέρια νάρκη, και ειδικεύεται στην παραγωγή θερμότητας.

Το εξόγκωμα

Ειδικά θερμόμετρα επέτρεψαν μάλιστα στους ερευνητές να διαπιστώσουν ότι, όταν το αρσενικό συναντήσει μια υποψήφια σύντροφο, η θερμοκρασία του εξογκώματος ανεβαίνει έως και κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου. Η ανακάλυψη προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι λάμπραινες είναι ποικιλόθερμα ζώα, επομένως δεν χρειάζεται να κρατούν σταθερή τη θερμοκρασία του σώματός τους.

Προφανώς, το θερμαινόμενο εξόγκωμα έχει κάποια χρησιμότητα στο ζευγάρωμα, η οποία ακόμα δεν είναι σαφής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο η παρατήρηση ότι ορισμένα αρσενικά έχουν θερμότερο εξόγκωμα σε σχέση με άλλα, και αυτό ενδέχεται να τους δίνει σεξουαλικό πλεονέκτημα. Ποιος ξέρει; Ίσως οι θηλυκές λάμπραινες επιλέγουν πάντα το πιο καυτό σεξ. Η μελέτη δημοσιεύεται στο «Journal of Experimental Biology».