Τα απολαυστικά αρώματα του καφέ ίσως δεν αποπλανούν μόνο τη μύτη: οι ενδείξεις αυξάνονται για την ύπαρξη οσφρητικών υποδοχέων σε όργανα όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, ακόμα και στο αίμα.

Μπορεί η καρδιά να «μυρίζει» τη μπριζόλα που φάγατε;

«Μπορεί άραγε η η καρδιά να «μυρίζει» τη μπριζόλα που μόλις φάγατε; Δεν γνωρίζουμε ακόμα την απάντηση σε αυτή την ερώτηση» σχολίασε ο Πέτερ Σίμπερλε, χημικός τροφίμων στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και στο γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Χημείας Τροφίμων.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα σπερματοζωάρια διαθέτουν οσφρητικούς υποδοχείς οι οποίοι πιστεύεται ότι τα βοηθούν να εντοπίζουν το ωάριο. Άλλες, πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι υπάρχουν οσφρητικοί υποδοχείς και στην καρδιά και τους πνεύμονες.

Η «όσφρηση» του αίματος

Η μελέτη του Σίμπερλε δείχνει τώρα ότι τα κύτταρα του αίματος ενδέχεται να «μυρίζουν» ορισμένες αρωματικές ουσίες. Όταν ο ερευνητής τοποθέτησε κύτταρα του αίματος στο ένα άκρο ενός διαμερισματοποιημένου θαλάμου και αρωματικές ουσίες στην άλλη άκρη, τα κύτταρα μετανάστευσαν προς την κατεύθυνση της μυρωδιάς.

Ο Σίμπερλε, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματά του στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας στη Νέα Ορλεάνη, ενδιαφέρεται τώρα να μελετήσει το κατά πόσο αυτές οι αρωματικές ενώσεις δρουν στο αίμα με τον ίδιο τρόπο που δρουν στη μύτη.

Στη μύτη 400 υποδοχείς για τις μυρωδιές

Η όσφρηση, εξάλλου, είναι η ανθρώπινη αίσθηση για την οποία γνωρίζουμε τα λιγότερα και αποτελεί έναν μεγάλο «γρίφο» για τους επιστήμονες. Στη μύτη υπάρχουν 400 διαφορετικοί υποδοχείς που συνδέονται με αρωματικές πτητικές ενώσεις και επιτρέπουν την αναγνώριση μυριάδων διαφορετικών οσμών.

Συγκριτικά, η γεύση βασίζεται σε μόλις 27 διαφορετικούς υποδοχείς οι οποίοι αναγνωρίζουν μόλις πέντε γεύσεις.