Μια απλή άσκηση που θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση σε όσους ταλαιπωρούνται από το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών (Computer Vision Syndrome-CVS) λόγω υπερβολικής παραμονής τους μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή, προτείνουν αμερικανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ιατρικού κέντρου Σαουθγουέστερν, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, τη λύση στα κουρασμένα από την οθόνη μάτια θα μπορούσε να προσφέρει το σύστημα 20-20-20-20: το γρήγορο ανοιγόκλεισμα των βλεφάρων δηλαδή 20 φορές, ανά 20 λεπτά, κοιτώντας μακριά από την οθόνη για 20 δευτερόλεπτα και εστιάζοντας σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται 20 πόδια (έξι μέτρα) μακριά.

20 βλεφαρίσματα μακριά από την οθόνη

Το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών ταλαιπωρεί συχνά επαγγελματίες που βρίσκονται καθηλωμένοι πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή τους, όπως επίσης και άτομα που δηλώνουν εθισμένα στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Κύρια συμπτώματά του είναι τα ξηρά και κουρασμένα μάτια, ο πονοκέφαλος και ο πόνος στον αυχένα, ενώ μακροπρόθεσμα το σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε μυοσκελετικά προβλήματα ή σε ενοχλήσεις στην όραση.

Κατά τους ειδικούς, τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα που περνούν τρεις ώρες την ημέρα και πάνω μπροστά από την οθόνη, καθώς η οπτική κόπωση μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για γυαλιά οράσεως.

«Ακολουθώντας το σύστημα 20-20-20-20, τα άτομα που ταλαιπωρούνται από το οπτικό σύνδρομο υπολογιστή μπορούν να καταφέρουν τη συχνή ενυδάτωση και την αναζωογόνηση των ματιών τους» υποστηρίζει ο ερευνητής Εντουαρντ Μάντελσον.