Ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα της κατηγορίας των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) θέτουν έναν μικρό αλλά σοβαρό κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων, όπως επιβεβαιώνει νέα μελέτη. Η σιταλοπράμη και η εσιταλοπράμη μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές του καρδιακού παλμού, σύμφωνα με τη μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «British Medical Journal».

Εχουν ήδη γίνει προειδοποιήσεις

Οι αρμόδιες βρετανικές και αμερικανικές αρχές έχουν ήδη προειδοποιήσει τους γιατρούς να δείχνουν επιπλέον προσοχή όταν συνταγογραφούν τέτοιου είδους φάρμακα ενώ έχουν επίσης συστήσει τη μείωση της ανώτατης συνιστώμενης δόσης χορήγησης αυτών των φαρμάκων.

Συγκεκριμένα η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή για τα Φάρμακα και τα Προϊόντα Υγιεινής της Βρετανίας (MHRA) έχει αναφέρει πως τα άτομα με προϋπάρχοντα καρδιολογικά προβλήματα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση που αφορά το μακρό διάστημα QT. To μακρό διάστημα QT μετριέται με ηλεκτροκαρδιογράφημα και ποικίλλει ανάλογα με τον ρυθμό της καρδιάς – είναι μακρύτερο όταν η καρδιά χτυπά πιο αργά και κοντύτερο όταν η καρδιά χτυπά γρηγορότερα. Κάποιες διαφοροποιήσεις στο διάστημα QT θεωρούνται φυσιολογικές, ωστόσο εάν το διάστημα γίνει πολύ μακρό μπορεί να διαταράξει τον καρδιακό ρυθμό με σοβαρές συνέπειες – ζάλη, λιποθυμίες ακόμη και αιφνίδιο θάνατο σε κάποιες περιπτώσεις.

Η νέα μελέτη

Προκειμένου να εκτιμήσουν πόσο ένα προβληματικό μακρό διάστημα QT συνδέεται με τη λήψη SSRI, αμερικανοί ερευνητές από διαφορετικά κέντρα της Βοστόνης και της Νέας Υόρκης αποφάσισαν να διερευνήσουν τους ιατρικούς φακέλους περισσότερων από 38.000 ασθενών από τη Νέα Αγγλία.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είχαν λάβει έστω και ένα φάρμακο της κατηγορίας των SSRI ενώ κάποιοι άλλοι είχαν λάβει μεθαδόνη. Οι ερευνητές περιέλαβαν στη μελέτη τους ασθενείς που λάμβαναν μεθαδόνη ως ομάδα σύγκρισης καθώς είναι γνωστό πως το συγκεκριμένο φάρμακο που λαμβάνεται για την ανακούφιση από τους ισχυρούς πόνους καθώς και για την απεξάρτηση των εθισμένων στην ηρωίνη επιμηκύνει το διάστημα QT.

Επιμήκυνση του διαστήματος QT

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, τόσο η σιταλοπράμη όσο και η εσιταλοπράμη αλλά και η μεθαδόνη συνδέονταν με μια μικρή αλλά σημαντική επιμήκυνση του διαστήματος QT. Η επίδραση αυτή φάνηκε να είναι μεγαλύτερη όσο αυξανόταν η δόση λήψης των φαρμάκων.

Οι ερευνητές σημείωσαν ωστόσο πως παρότι το μακρύτερο διάστημα QT αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές αρρυθμίες, αυτές οι αρρυθμίες συνεχίζουν να είναι πάρα πολύ σπάνιες. Προσθέτουν πως για την πλειονότητα των ασθενών που λαμβάνουν αυτά τα SSRI τα πιθανά οφέλη είναι χωρίς αμφιβολία μεγαλύτερα από τους οποιουσδήποτε κινδύνους.

Στις ίδιες γραμμές κινήθηκε και η άποψη της Τζουν Ντέιβισον από το Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιάς η οποία συνέστησε στους ασθενείς που λαμβάνουν σιταλοπράμη και εσιταλοπράμη να μην ανησυχούν και να μην σταματήσουν σε καμία περίπτωση τη θεραπεία τους υπό το φως των νέων στοιχείων. Όπως είπε, εάν κάποιος ασθενής ανησυχήσει, αυτό που έχει να κάνει είναι να έλθει σε επαφή με τον θεράποντα γιατρό του.