Οι αυτόχθονες φυλές που ζουν στη Σιβηρία εδώ και χιλιάδες χρόνια φέρουν γονίδια που έχουν εξελιχθεί να διευκολύνουν τη ζωή στην παγωνιά, αποκαλύπτει μελέτη που εξέτασε δεκάδες δείγματα DNA.

Η μελέτη

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέλυσαν 200 δείγματα βιολογικού υλικού που κάλυψαν τις δέκα βασικές φυλές αυτοχθόνων στη Σιβηρία, από τους Εσκιμώους μέχρι τους λιγότερο γνωστούς Τέλεουτ. Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές που εντοπίζουν ενδείξεις της φυσικής επιλογής σε δράση, η Αλέξια Γκαρντόνα και οι συνεργάτες της αναγνώρισαν τρία γονίδια που φαίνεται ότι έχουν ευνοηθεί από την εξέλιξη.

Και τα τρία γονίδια εμπλέκονται σε φυσιολογικές αντιδράσεις που σχετίζονται με τη θερμορρύθμιση: το πρώτο, με την ονομασία UPC1, παίζει ρόλο στην παραγωγή θερμότητας απευθείας από τα λιποκύτταρα· το δεύτερο, το PRKG1, σχετίζεται με τη σύσπαση των λείων μυών, οι οποίοι υπάρχουν μεταξύ άλλων στα αιμοφόρα αγγεία και συστέλλονται για να περιορίσουν την απώλεια θερμότητας· και το τρίτο, με την ονομασία ENPP7, συνδέεται με το μεταβολισμό των λιπών της τροφής, και ιδιαίτερα των λιπαρών του κρέατος και του γάλακτος, των βασικών τροφίμων στη Σιβηρία.

Οι ινδιάνοι

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο συνέδριο Unravelling Human Origins που πραγματοποιήθηκε στο Κέμπριτζ, Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του περιοδικού Science στη συνάντηση, τα αποτελέσματα βρίσκονται σε συμφωνία με μια προηγούμενη, μικρότερη γενετική μελέτη στη Σιβηρία, η οποία εντόπιζε ενδείξεις εξέλιξης στα γονίδια UPC1 και UPC2. Όπως το UPC1 που εντοπίστηκε και στη νέα έρευνα το UPC2 παίζει ρόλο στη θερμογένεση από το σωματικό λίπος.
Οι ερευνητές επισήμαναν επίσης στην παρουσίασή τους ότι οι αυτόχθονες της Αμερικής πιστεύεται ότι κατάγονται από πληθυσμούς της Σιβηρίας, οπότε είναι πιθανό τα γονίδια του κρύου να βοήθησαν και τους Ινδιάνους στο κρύο της Βορείου Αμερικής.