Ένας 53χρονος Βρετανός που έχασε τη μύτη του εξαιτίας καρκίνου του δέρματος, πρόκειται σύντομα να αποκτήσει μια καινούρια, η οποία ήδη αναπτύσσεται πάνω στο μπράτσο του με τη βοήθεια δικών του βλαστοκυττάρων.

Η προσπάθεια

Το πρωτοποριακό εγχείρημα -που ακόμα δεν έχει επίσημα επιβεβαιωθεί- πραγματοποιούν επιστήμονες του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή αναγεννητικής ιατρικής Άλεξ Σεϊφαλιάν, σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες Independent και Telegraph. Οι ερευνητές διαβεβαιώνουν ότι η νέα μύτη θα μοιάζει ακριβώς ίδια με την προηγούμενη και αισιοδοξούν ότι μπορεί να έχει σε ένα βαθμό και την αίσθηση της όσφρησης. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να αναπτυχθεί μια νέα μύτη τελείως από το μηδέν και, αν πετύχει, τότε στο μέλλον η θεραπεία θα μπορεί να εφαρμοστεί σε θύματα τροχαίων, τραυματίες πολέμων κ.ά.

Το εγχείρημα

Σε πρώτη φάση, οι Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα γυάλινο εκμαγείο της μύτης του άνδρα και την ψέκασαν με ένα ειδικό υλικό, ώστε να σχηματιστεί μια βιολογική «σκαλωσιά» πάνω στην οποία μπορούσαν να προσαρτηθούν τα νέα κύτταρα. Στη συνέχεια, αφαιρέθηκε το γυάλινο εκμαγείο και η «σκαλωσιά» επικαλύφθηκε με εκατομμύρια βλαστικά κύτταρα που, με τη βοήθεια χημικών ουσιών, αναπρογραμματίστηκαν για να αναδημιουργήσουν χόνδρους.

Ταυτόχρονα, οι γιατροί τοποθέτησαν ένα μπαλονάκι κάτω από την επιφάνεια του μπράτσου του άνδρα και βαθμιαία το φούσκωσαν, ώστε να τεντώσουν το δέρμα για να χωρέσει σε αυτό το σημείο η υπό ανάπτυξη νέα μύτη. Πριν από δύο μήνες, τοποθετήθηκε εκεί η «σκαλωσιά» με τα βλαστοκύτταρα και μέχρι σήμερα η υπό δημιουργία μύτη μεγαλώνει σιγά-σιγά πάνω στο χέρι του ασθενούς, αναπτύσσοντας τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία και το δέρμα που έχει μια κανονική μύτη.

Τι θα συμβεί

Μετά από τρεις μήνες, η μύτη θα είναι έτοιμη να αφαιρεθεί και χειρουργικά να προσκολληθεί στο πρόσωπο του άνδρα, ενώ το μπράτσο θα επιστρέψει στην κανονική κατάστασή του με τα κατάλληλα ράμματα. Όπως είπε μάλιστα ο Άλεξ Σεϊφαλιάν, πρότεινε στον άνδρα η νέα μύτη του να είναι απολύτως ίσια, όμως εκείνος αρνήθηκε και επέμεινε πως ήθελε και η νέα μύτη του να είναι ελαφρώς στραβή, όπως η χαμένη αυθεντική του. Μάλιστα, ο Βρετανός καθηγητής αποκάλυψε πως αναπτύσσει ταυτόχρονα δύο μύτες για τον άτυχο 53χρονο, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με τη μία.