Μια νέα μελέτη στις ΗΠΑ κρούει καμπανάκι κινδύνου για τις γυναίκες που καπνίζουν. Μέχρι σήμερα ο καρκίνος του πνεύμονος εθεωρείτο μια κατά βάση ανδρική ασθένεια αφού σε μεγάλο ποσοστό σχετίζεται με το κάπνισμα. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος να προσβληθούν από την ασθένεια και τελικά να χάσουν τη ζωή τους οι καπνίστριες έχει αυξηθεί πολύ και τείνει να «πιάσει» τα ποσοστά κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι άνδρες που καπνίζουν.

Τα ευρήματα

Η μελέτη περιλαμβάνει δύο έρευνες. Η πρώτη έγινε από ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου και εξέτασε 2.2 εκατομμύρια περιπτώσεις ατόμων που είχαν χάσει τη ζωή τους από αιτίες που σχετίζονταν με το κάπνισμα. Οι ερευνητές μελέτησαν τρεις χρονικές περιόδους, 1959-65, 1982-88, 2000-10. Η δεύτερη έρευνα έγινε από ειδικούς του Κέντρου Ερευνας Παγκόσμιας Υγείας που βρίσκεται στο Τορόντο. Οι ερευνητές ανέλυσαν τους φακέλους 217 χιλιάδων Αμερικανών που πέθαναν στο διάστημα 1997-2004.

Τη δεκαετία του 1960 ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του πνεύμονος ήταν για τις καπνίστριες τρεις φορές μεγαλύτερος από ό,τι για τις γυναίκες που δεν κάπνιζαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τελευταία χρόνια ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του πνεύμονος για τις καπνίστριες είναι πλέον 25 φορές μεγαλύτερος από ό,τι εκείνος για τις μη καπνίστριες. Αλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να διακόψουν κάποια στιγμή το κάπνισμα από ό,τι οι άνδρες.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές η αρνητική αυτή εξέλιξη για τις καπνίστριες έχει διάφορες εξηγήσεις με κυριότερη ότι οι γυναίκες τις τελευταίες δεκαετίες ξεκινούν το κάπνισμα σε πολύ νεαρή ηλικία και καπνίζουν περισσότερο από ό,τι οι καπνίστριες στο παρελθόν. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».