Η συχνή χρήση οικιακών προϊόντων καθαρισμού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στους ενήλικες σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι ασκούν επαγγέλματα που επιβάλλουν τη συχνή επαφή με προϊόντα του είδους αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα μετά τα 50 σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Μακροπρόθεσμη μελέτη

Οι ερευνητές, από το Imperial College, το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και άλλα βρετανικά πανεπιστημιακά και νοσοκομειακά ερευνητικά κέντρα ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερα από 7.000 άτομα από τη μακροπρόθεσμη μελέτη British 1958 birth cohort. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στη χλωρίνη και άλλα τοξικά που περιέχονται στα προϊόντα καθαρισμού αποτελεί παράγοντα για την πυροδότηση του άσθματος σε μία στις έξι περιπτώσεις που εμφάνισαν την πάθηση μετά την ηλικία των 50 ετών.

Οι ουσίες που έχουν συνδεθεί με το άσθμα ανέρχονται σε εκατοντάδες – από το αλεύρι και τους σπόρους ως χημικά συστατικά που περιέχονται σε βαφές ή άλλα προϊόντα. Ιδιαίτερα «ένοχες» αποδεικνύονται οι πτητικές ενώσεις όπως και αυτές που εκλύσουν αιωρούμενα σωματίδια τα οποία, μέσω της εισπνοής, εισέρχονται στην αναπνευστική οδό και προκαλούν φλεγμονή.

Τα προϊόντα καθαρισμού δεν περιλαμβάνονται ακόμη επίσημα στους παράγοντες υψηλού κινδύνου, ωστόσο η δρ Ρεμπέκα Γκος του Imperial College, κύρια ερευνήτρια της μελέτης, τόνισε ότι αρχίζουν πλέον να αναγνωρίζονται ως ενδεχόμενη αιτία του άσθματος. Η ειδικός επεσήμανε ότι ο Κανονισμός ελέγχου επικίνδυνων για την υγεία ουσιών (COSHH) που ισχύει στη Βρετανία περιλαμβάνει ήδη συγκεκριμένες οδηγίες που αφορούν τα προϊόντα καθαρισμού.

Τα επαγγέλματα υψηλού κινδύνου

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Thorax», ξεχώρισε 18 επαγγέλματα τα οποία φαίνονται να συνδέονται άμεσα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στη μέση ηλικία. Τέσσερα από αυτά σχετίζονται με τα προϊόντα καθαρισμού.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι αγρότες. Ακολουθούν οι μηχανικοί αεροσκαφών και οι εργαζόμενοι σε τυπογραφεία ενώ σε υψηλές θέσεις βρίσκονται επίσης όσοι ασχολούνται με τη γενική καθαριότητα, την καθαριότητα γραφείων και την περίθαλψη, οι οικιακοί βοηθοί καθώς και όσοι εργάζονται σε κομμωτήρια και πλυντήρια.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι υπαίτιο για την εμφάνιση του άσθματος είναι το εργασιακό περιβάλλον και όχι το επάγγελμα αυτό καθαυτό και συνιστούν στους εργοδότες να λάβουν μέτρα για τον έλεγχο της έκθεσης των υπαλλήλων τους σε επικίνδυνες ουσίες.

«Το άσθμα που συνδέεται με την εργασία παραβλέπεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους εργοδότες, τους υπαλλήλους αλλά και τους γιατρούς» υπογράμμισε η δρ Γκος. «Το να επιστήσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι πρόκειται για μια πάθηση που μπορεί να προληφθεί σχεδόν πλήρως θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για τη μείωση της εμφάνισής της».