Επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα του οικόσιτου χοίρου, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature». Το νέο επίτευγμα αναμένεται να οδηγήσει σε χοίρους πιο ανθεκτικούς ενάντια στις ασθένειες αλλά την ίδια στιγμή λόγω της μεγάλης γενετικής ομοιότητας του ανθρώπου με τον χοίρο εκτιμάται ότι θα ανοίξει και τον δρόμο της κατανόησης ανθρώπινων νόσων.

Προς παραγωγή χοιρινού υψηλής ποιότητας

«Η νέα ανάλυση βοηθά στην κατανόηση των γενετικών μηχανισμών που θα επιτρέψουν την εκτροφή χοίρων οι οποίοι θα ανθίστανται στις ασθένειες αλλά και στην παραγωγή χοιρινού κρέατος υψηλής ποιότητας» ανέφερε ο Σόνι Ραμασγουάνι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για την Τροφή και τη Γεωργία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

Ο Αλαν Αρτσιμπαλντ από το Ινσιτούτο Ρόσλιν του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Σκωτία που εργάστηκε για την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του χοίρου σε συνεργασία με επιστήμονες από την Ολλανδία και τις ΗΠΑ, σημείωσε ότι η νέα γενετική αλληλουχία που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση αποτελεί ένα πρώτο καλό προσχέδιο. Όπως είπε, απαιτείται τώρα καλύτερη κατανόηση της γενετικής αυτής ανάλυσης και προσέθεσε ότι σε πρώτη φάση οι εφαρμογές θα αφορούν κυρίως την κτηνοτροφία παρά την ιατρική.

Η σύνδεση με τις ανθρώπινες ασθένειες

Και αυτό διότι ο ακριβής εντοπισμός του ρόλου γονιδίων που ευθύνονται για ασθένειες των χοίρων αλλά και για παρόμοιες ασθένειες των ανθρώπων αποτελεί μια πολυπλοκότερη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται κάποια ημέρα να γίνεται ακόμη μεγαλύτερη χρήση χοίρων σε πειράματα για ανθρώπινες νόσους. Και αυτό διότι υπάρχουν πολλά κοινά σε ό,τι αφορά διαφορετικές ασθένειες.

Για παράδειγμα μια κληρονομική νόσος που ονομάζεται σύνδρομο στρες των χοίρων και τους προκαλεί αιφνίδιο θάνατο εμφανίζει σημαντικές ομοιότητες με την κακοήθη υπερθερμία των ανθρώπων η οποία οδηγεί σε ταχεία και επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος σε άτομα που βρίσκονται υπό γενική αναισθησία.

Συγχρόνως ορισμένα γενετικά ελαττώματα που είναι κοινά σε χοίρους και ανθρώπους πιθανώς συνδέονται με σοβαρές παθήσεις όπως η Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η νόσος του Πάρκινσον αλλά και η δυσλεξία, τονίζουν οι ερευνητές. Καταλήγουν αναφέροντας ότι «συνολικά εντοπίσαμε 112 θέσεις στο γονιδίωμα στις οποίες η πρωτεΐνη του χοίρου έχει το ίδιο αμινοξύ που εμπλέκεται σε κάποια ανθρώπινη νόσο».