Μια συσκευή που περιέχει μια σειρά από πέντε μπαλονάκια και τοποθετείται ενδοσκοπικά στο λεπτό έντερο μέσω της στοματικής οδού, θα μπορούσε να αποτελέσει το νέο «όπλο» κατά της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συσκευή αδυνατίσματος SatiSphere τοποθετείται στο δωδεκαδάκτυλο και με τη βοήθεια των μικρών μπαλονιών που κουβαλά, ξεγελά τον εγκέφαλο ώστε να νομίζει ότι ο οργανισμός έχει καταναλώσει περισσότερες θερμίδες από εκείνες που έχει πραγματικά καταναλώσει. Η αναίμακτη τοποθέτησή της απαιτεί μόλις πέντε λεπτά. Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί η εύκαμπτη συσκευή προσαρμόζεται στο σχήμα του εντέρου, που μοιάζει με το λατινικό γράμμα C. Πρόκειται για μια προσωρινή λύση – η συσκευή κάποια στιγμή πρέπει να αφαιρεθεί και η ελάχιστα επεμβατική διαδικασία για τη αφαίρεσή της δεν διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά.

Στο δωδεκαδάκτυλο καταλήγει το μεγαλύτερο μέρος των τροφών που καταναλώνουμε ώστε να διασπαστεί. Το συγκεκριμένο τμήμα του λεπτού εντέρου έχει χαρακτηριστεί ως «θερμιδομετρητής» του εγκεφάλου, γιατί συμβάλλει στον υπολογισμό της ποσότητας των τροφών που έχουμε καταναλώσει και στην απόφαση αν πρέπει να φάμε περισσότερο ή όχι.

Κορεσμός μέσω… SatiSphere

Με το φούσκωμα των μπαλονιών, η συσκευή ουσιαστικά αποτρέπει την εισαγωγή των τροφών στο δωδεκαδάκτυλο με αποτέλεσμα εκείνο να στέλνει σήμα στον εγκέφαλο ότι έχουν καταναλωθεί αρκετές θερμίδες. Έτσι, προκαλείται το αίσθημα του κορεσμού και μειώνεται η έκλυση της ινσουλίνης στο αίμα, περιορίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία του SatiSphere, EndoSphere Inc. με έδρα στο Οχάιο, πρόκειται για μια ελαφρώς επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και του διαβήτη, η οποία υπερτερεί των άλλων μεθόδων ακριβώς επειδή δεν απαιτεί χειρουργείο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι επεμβάσεις για την εισαγωγή γαστρικού δακτυλίου – οι οποίες περιορίζουν τον όγκο του στομάχου – μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορες επιπλοκές όπως μολύνσεις ή μετατόπιση του δακτυλίου. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι ένας στους 10 ασθενείς που έχουν ακολουθήσει την εν λόγω μέθοδο, υποβάλλεται εκ νέου σε χειρουργική επέμβαση για την επανατοποθέτηση του δακτυλίου μετά από μετατόπισή του.

Δοκιμή της μεθόδου αδυνατίσματος

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν για το SatiSphere οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Αμβούργου στη Γερμανία, έλαβαν μέρος συνολικά 60 ασθενείς. Στους μισούς από αυτούς τοποθετήθηκε η εύκαμπτη συσκευή αδυνατίσματος, ενώ οι υπόλοιποι ακολούθησαν ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και άσκησης.

Τρεις μήνες αργότερα, οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί στην τοποθέτηση του SatiSphere είχαν χάσει επιτυχώς το 12% του σωματικού τους βάρους, ενώ σημαντικές μειώσεις είχαν καταγραφεί και στα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα τους.

«Το προσόν της συγκεκριμένης συσκευής είναι ότι τόσο η εισαγωγή και όσο και η αφαίρεσή της δεν πραγματοποιούνται χειρουργικά, παρόλα αυτά καλό θα ήταν να δούμε τα αποτελέσματα και μεγαλύτερων κλινικών δοκιμών» σχολιάζει ο ειδικός βαριατρικής χειρουργικής, καθηγητής Ναντέι Χακίμ, από το Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος δεν έλαβε μέρος στη μελέτη.