Νέα «κράτηση» για… δείπνο και μάλιστα σύντομα χρειάζονται τα γιγάντια πάντα καθώς, σύμφωνα με μελέτη αμερικανών και κινέζων ερευνητών, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να «σκοτώσει» τα μπαμπού τα οποία αποτελούν το βασικό… πιάτο τους.

Με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Climate Change» οι ειδικοί από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, προσφέρουν μια πρόβλεψη για το πώς η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει τα πιο κοινά είδη μπαμπού που φύονται στην «πατρίδα» του άγριου πάντα, στη νοτιοδυτική Κίνα. Βάσει των μοντέλων των επιστημόνων φαίνεται ότι μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, το μέχρι σήμερα οικείο περιβάλλον τους θα γίνει αφιλόξενο λόγω της καταστροφής των δασών μπαμπού.

Μπαμπού υπό εξαφάνιση

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές μελέτησαν πιθανά σενάρια κλιματικής αλλαγής στα όρη Κινλίνγκ στην επαρχία Σαανσί. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην περιοχή ζουν περίπου 275 άγρια πάντα, που αντιστοιχούν στο 17% των άγριων πληθυσμών του είδους.

Τα πάντα του Κινλίνγκ διαφέρουν γενετικά από τα υπόλοιπα γιγάντια πάντα και η γεωγραφική τους απομόνωση είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τη διατήρηση των ιδιαίτερων γενετικών χαρακτηριστικών τους, κάνοντάς τα όμως ταυτόχρονα ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή.

«Η κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι σημαντική ώστε η επιστήμη να συμβάλλει στη λήψη σωστών αποφάσεων» εξηγεί ο Χιανγκουό Λιού, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Η μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα μπαμπού μπορεί να μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε για τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουν στο μέλλον τα γιγάντια πάντα» προσθέτει ο ίδιος.

Πέρα από το κυρίως πιάτο στο «μενού» των πάντα, τα μπαμπού αποτελούν σημαντικό μέρος των δασικών οικοσυστημάτων καθώς προσφέρουν σημαντική πηγή τροφής και προστασίας για πολλά είδη της άγριας ζωής, όπως π.χ. χελώνες και πτηνά. Το ξυλώδες φυτό διαθέτει έναν ιδιαίτερο αναπαραγωγικό κύκλο, γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε αλλαγή των συνθηκών που απαιτούνται για την ανάπτυξή του θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την ισορροπία της ζωής στην περιοχή όπου φύεται.

Δάση μπαμπού

Τα μοντέλα των επιστημόνων προβλέπουν ότι εκτός από την κλιματική αλλαγή, «εχθρός» του γιγάντιου πάντα είναι σε μεγάλο βαθμό και ο άνθρωπος.

«Ο πληθυσμός του γιγάντιου πάντα απειλείται – μεταξύ άλλων – και από την ανθρώπινη δραστηριότητα» σχολιάζει από την πλευρά του ο δρ Μάο-Νινγκ Τουανμού από το Πανεπιστήμιο Γέιλ. «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μόνο μια από τις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα πάντα. Επειδή ακριβώς πρόκειται για ένα τόσο ιδιαίτερο είδος, γίνεται ήδη μεγάλη προσπάθεια για την προστασία του συγκριτικά με άλλα είδη ζώων. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα, είναι να προσφέρουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να υπάρξει έγκαιρη και σωστή καθοδήγηση γύρω από τα μέτρα προστασίας των πάντα».