από metereologos.gr
Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017
 
 

Γιατί οι άνθρωποι απαιτούν μαγειρεμένο φαγητό

Eπιβεβαιώνεται η θεωρία ότι γίναμε πολύ έξυπνοι χάρη στη μαγειρική
Γιατί οι άνθρωποι απαιτούν μαγειρεμένο φαγητό
Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, ο εγκέφαλος του χιμπατζή δεν χρειάστηκε να εφεύρει την κατσαρόλα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Ουάσινγκτον 

Νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν να επιβεβαιώνουν τη σχετικά νέα θεωρία ότι άνθρωπος έγινε το εξυπνότερο ζώο χάρη στη μαγειρική: αν κάποιος ήθελε να αρκεστεί στο ωμό, μη επεξεργασμένο φαγητό, θα έπρεπε να μασάει ασταμάτητα για εννέα ώρες την ημέρα προκειμένου να θρέψει τον ενεργοβόρο, έξυπνο εγκέφαλό του.

Τα οφέλη

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι το τεμαχισμένο και μαγειρεμένο φαγητό επιτρέπει στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα αντλεί περισσότερη ενέργεια. Αυτό είναι εξάλλου αναμενόμενο, αφού το μαγείρεμα διασπά τα συστατικά των τροφών και περιορίζει έτσι την ενεργειακή δαπάνη της πέψης.
Τα ενεργειακά οφέλη της μαγειρικής είναι μάλιστα τόσο μεγάλα ώστε έχουν οδηγήσει ορισμένους ανθρωπολόγους στο συμπέρασμα ότι οι πρόγονοί μας απέκτησαν μεγαλύτερο εγκέφαλο όταν ανακάλυψαν τις χρήσεις της φωτιάς.

Οι ενδείξεις

Πράγματι, oι αρχαιότερες ενδείξεις για τη χρήση φωτιάς, οι οποίες χρονολογούνται γύρω στο ένα εκατομμύριο χρόνια, σχεδόν συμπίπτουν χρονικά με την εμφάνιση ενός μεγάλου εγκεφάλου στον πρόγονό μας Homo erectus, πριν από περίπου ενάμισι εκατομμύριο χρόνια.

Μια ακόμα μελέτη που συνηγορεί στη θεωρία της μαγειρικήδημοσιεύεται τώρα στην αμερικανική επιθεώρηση PNAS. Οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Ζανέιρο υπολογίζουν ότι η διατροφή θέτει ένα απαράβατο όριο στην ποσότητα ενέργειας που μπορεί να προσλάβει σε ημερήσια βάση ένα θηλαστικό.

Η μελέτη

Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές μέτρησαν τους νευρώνες και την ενεργειακή κατανάλωση στους εγκεφάλους 13 ειδών πρωτευόντων και ακόμα 30 θηλαστικών. Στη συνέχεια, υπολόγισαν πόσες ώρες την ημέρα θα έπρεπε να μασουλά κάθε ζώο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του εγκεφάλου τους.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο μέσος γορίλας χρειάζεται 8,8 ώρες την ημέρα, ένας ουραγκοτάγκος 7,8 ώρες, ένας χιμπατζής 7,3 ώρες και ένας άνθρωπος 9,3 ώρες. «Αν κανείς καταναλώνει μόνο ωμό φαγητό, οι ώρες της ημέρας δεν φτάνουν για να προσλάβει αρκετές θερμίδες και να αναπτύξει έναν τόσο μεγάλο εγκέφαλο» σχολιάζει η Σουζάνα Ηερκουλάνο-Χάουζελ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Η μαγειρική μας επέτρεψε να παρακάμψουμε τον περιορισμό του πόση τροφή μπορούμε να καταναλώσαμε σε μία ημέρα» καταλήγει.


Ιατρική – Βιολογία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (6)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    OK | 26/10/2012 10:12
    http://www.bljournal.us/images/stories/BL_Issue_4-_5.pdf
    c maritsas
    απάντηση00
     
     
    Μια άλλη άποψη... | 24/10/2012 19:57
    ΒΚε αγγέλη Πρατικάκη, αν θέλετε, στείλ΄τε μου το εμαιλ σας για να σας στείλω το άρθρο μου: COOKING AS ART IN THE CONTEXT OF THE EVOLUTION THEORY, που θα δημοσιευθεί σύντομα. e-mail: kmar@abv.bg Με εκτίμηση Κ.Μαρίτσας
    c maritsas
    απάντηση10
     
     
     
    μάλιστα | 23/10/2012 18:17
    Δηλαδή αν δίνουμε κάθε μέρα μαγειρεμένο φαγητό σε πιθήκους σε μερικά χρόνια θα αρχίσουν να χτίζουν σπίτια και να φτιάχνουν πολιτισμό;Θα μας τρελάνoυν εντελώς;
    Ανώνυμος / η
    απάντηση1117
    Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων