Ο διάσημος βιολόγος Κρεγκ Βέντερ που ήταν εκ των πρωτοπόρων στην αποκωδικοποίηση του ανθρωπίνου γονιδιώματος και έφτιαξε αργότερα «συνθετική ζωή» από το μηδέν στο εργαστήριο ταράζει και πάλι τα νερά της επιστημονικής κοινότητας. Υποστηρίζει ότι θα φέρει επανάσταση στον τομέα των εμβολιασμών με μια τεχνική βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο Βέντερ αναφέρει ότι θα μπορεί να παράγει εμβόλια στέλνοντας τη «συνταγή» για τη δημιουργία τους μέσω e-mail. Απαραίτητο «αξεσουάρ» προκειμένου να παράγονται γρήγορα τα εμβόλια θα είναι ένας 3D εκτυπωτής τον οποίον θα έχει στη διάθεσή του ο παραλήπτης του ηλεκτρονικού μηνύματος.

Η ιδέα

Σύμφωνα με τον Βέντερ «κλειδί» στην όλη διαδικασία είναι η κατασκευή ενός εκτυπωτή στου οποίου τα δοχεία αντί για μελάνι ή άλλο υλικό θα τοποθετούνται νουκλεοτίδια, σάκχαρα και/ή αμινοξέα. Ο εκτυπωτής αυτός θα μπορεί να ενώσει χημικά το περιεχόμενο των δοχείων και να συνθέσει αλληλουχίες DNA έχοντας λάβει τις σχετικές οδηγίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με την ίδια διαδικασία θα μπορούν να παράγονται και πρωτεΐνες. Ο Βέντερ παρουσίασε την πρότασή του στο μεγάλο συνέδριο υγείας Wired Health Conference που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Οι εφαρμογές

Σύμφωνα με τον Βέντερ αυτή η τεχνική θα φέρει επανάσταση στη δημόσια υγεία αλλά και στον τομέα της προστασίας από βιολογικά όπλα. Θεωρητικά ένας τέτοιος εκτυπωτής θα επιτρέπει τη γρήγορη δημιουργία, παραγωγή και διάθεση εμβολίων γεγονός που, όπως είναι ευνόητο, θα σώσει εκατομμύρια ζωές ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο όπου πεθαίνουν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι από κοινές ασθένειες όπως η ιλαρά.

Παράλληλα,σε περίπτωση επίθεσης με κάποιο βιολογικό όπλο το σύστημα αυτό θα μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να παραγάγει το αντίδοτο και να σώσει τη ζωή όσων εκτεθούν στον βιολογικό παράγοντα. Υπάρχουν βέβαια σειρά από ανοικτά θέματα – κυρίως ασφαλείας- τα οποία πρέπει να απαντηθούν πριν ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια. Παραδείγματος χάριν, πώς θα ελέγχεται η ποιότητα των εμβολίων που θα παράγουν οι εκτυπωτές ή τι θα συμβεί σε περίπτωση που υπάρξει λάθος ενημέρωση για την εξάπλωση μιας ασθένειας και κάποιος σπεύσει να λάβει το εμβόλιο χωρίς να υπάρχει λόγος;

Παρόλα αυτά ο Βέντερ κατάφερε να συγκεντρώσει και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Στο ίδιο συνέδριο εκτός από την ιδέα των «ηλεκτρονικών εμβολίων» είπε ότι υπάρχουν μορφές ζωής στον Αρη και ότι θα στείλει ένα ρομπότ στον Κόκκινο Πλανήτη το για να εντοπίσει το…αρειανό DNA.