Ενα απλό τεστ αίματος θα μπορεί να δείξει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει μια γυναίκα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού ως και 20 χρόνια πριν την εκδήλωση της νόσου! Αυτό αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s στη Βοστόνη οι οποίοι ανακάλυψαν πως οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες με υψηλά επίπεδα ορισμένων ορμονών του φύλου έχουν ως και διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με όσες διαθέτουν χαμηλά επίπεδα των ορμονών.

Τρεις ορμόνες – «κλειδιά»

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που βρίσκονταν στην ομάδα του πιο «υψηλού κινδύνου» για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού ήταν εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα οιστραδιόλης (πρόκειται για την κύρια μορφή οιστρογόνων), τεστοστερόνης καθώς και μιας ορμόνης που παράγεται από τα επινεφρίδια και ονομάζεται διϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA).

To νέο τεστ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που προσδιορίζουν την κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού. Οι γυναίκες που θα αποδεικνύεται ότι αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου θα μπορούν να υποβάλλονται σε επιπλέον εξετάσεις ελέγχου για πρώιμη διάγνωσή της ή σε προληπτική θεραπεία.

Η μελέτη

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους αναλύοντας τα δεδομένα υγείας σχεδόν 800 γυναικών που διαγνώσθηκαν με καρκίνο του μαστού μεταξύ του 1989 και του 2002. Ολες οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μεγάλη αμερικανική μελέτη Nurses Health Study είχαν περάσει την εμμηνόπαυση ως τη στιγμή έναρξης της μελέτης το 1989.

Οι εθελόντριες δέχθηκαν να δώσουν δείγμα αίματος στην αρχή και στο τέλος της 20ετούς μελέτης. Παράλληλα οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα ορμονών σχεδόν 1.600 γυναικών από τη «δεξαμενή» εθελοντριών της Nurses Health Study οι οποίες όμως δεν ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που βρίσκονταν στο ανώτατο 25% της κλίμακας των επιπέδων των τριών ορμονών αντιμετώπιζαν κίνδυνο αυξημένο κατά 50% ως 107% να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με όσες βρίσκονταν στο κατώτατο 25% της σχετικής κλίμακας.

Πιο επιθετικοί καρκίνοι

Η ερευνητική ομάδα είδε επίσης ότι τα υψηλότερα επίπεδα των τριών ορμονών συνδέονταν με εμφάνιση πιο επιθετικού καρκίνου του μαστού ο οποίος είτε παρουσίασε υποτροπή είτε οδήγησε στον θάνατο.

Επιπροσθέτως, όπως προέκυψε από τη μελέτη, συγκεκριμένες ορμόνες συνδέονταν και με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου του μαστού. Για παράδειγμα γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα οιστραδιόλης είχαν μεγαλύτερη τάση για εμφάνιση καρκίνου του μαστού θετικού στους υποδοχείς οιστρογόνων σε σύγκριση με όσες είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.

Όπως ανέφερε ο δρ Ξουεχόνγκ Ζανγκ, επιδημιολόγος που συμμετείχε στη μελέτη τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι η ανάλυση των επιπέδων ορμονών «μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να εντοπίζουμε τις γυναίκες υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού οι οποίες θα ωφεληθούν από τον επιπλέον διαγνωστικό έλεγχο ή τη χημειοπροφύλαξη».