Πέρα από το να περιορίζουν την πρόσληψη θερμίδων και να αυξάνουν τη σωματική τους άσκηση, όσοι προσπαθούν να χάσουν περιττά κιλά καλά θα κάνουν να κοιμούνται περισσότερο. Αυτό υπογραμμίζουν καναδοί επιστήμονες, οι οποίοι συνδέουν την έλλειψη ύπνου με το «ξεκούρδισμα» του μεταβολισμού.

«Ανάμεσα στους συμπεριφορικούς παράγοντες που αποτρέπουν την απώλεια βάρους, ο ελλιπής ύπνος δείχνει να κερδίζει την προσοχή των ερευνητών» αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Canadian Medical Association Journal».

Συγκεκριμένα, οι δρ Ζαν-Φιλίπ Σαπί από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Νοσοκομείου Παίδων του Δυτικού Οντάριο και δρ Άντζελο Τρέμπλει από το Πανεπιστήμιο Λαβάλ του Κεμπέκ υποστηρίζουν ότι οι γιατροί και οι διατροφολόγοι που παρακολουθούν υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα θα πρέπει λαμβάνουν υπόψη τυχόν διαταραχές στον ύπνο των ασθενών τους.

Ο ύπνος προστατεύει τους μυς

Οι ερευνητές εντόπισαν μια μελέτη του 2010, στην οποία κάποιοι εθελοντές καλούνταν να κοιμούνται 5,5 ή 8,5 ώρες κάθε βράδυ επί 14 ημέρες. Όλοι τους ακολουθούσαν μια διατροφή 680 θερμίδων και κοιμούνταν στο εργαστήριο, υπό το άγρυπνο βλέμμα των ειδικών.

Στο τέλος του πειράματος, οι συμμετέχοντες που κοιμούνταν 5,5 ώρες είχαν χάσει 55% λιγότερο λίπος και 60% περισσότερη μυϊκή μάζα συγκριτικά με όσους κοιμούνταν περισσότερες ώρες. Κοινώς, όσοι στερούνταν νυχτερινό ύπνο διατηρούσαν την «ενεργειακή αποθήκη» του λίπους και «έκαιγαν» μυϊκό ιστό.

Σε άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο, οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα 245 γυναικών οι οποίες είχαν μπει σε ένα διατροφικό πρόγραμμα διάρκειας έξι μηνών. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι οι εθελόντριες που κοιμούνταν επτά ώρες κάθε βράδυ και δήλωναν ότι απολάμβαναν έναν καλό ύπνο, είχαν κατά 33% μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν επιτύχει τους στόχους τους ως το τέλος του προγράμματος.

Ελλιπής ύπνος: 50% αύξηση στα ποσοστά παχυσαρκίας – στα παιδιά 90%

Σε μετα-ανάλυση 36 προηγούμενων μελετών, στις οποίες είχαν λάβει μέρος συνολικά 635.000 άτομα από όλο τον κόσμο, φάνηκε ότι οι ενήλικες που δεν κοιμούνταν αρκετά το βράδυ είχαν 50% μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι συγκριτικά με όσους κοιμούνταν επαρκώς. Στην περίπτωση των παιδιών μάλιστα, το ποσοστό αυτό εκτινασσόταν στο 90%.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως τον μηχανισμό που κρύβεται πίσω από την έλλειψη ύπνου και την παχυσαρκία. Μελέτες ωστόσο έχουν δείξει ότι η στέρηση νυχτερινού ύπνου επηρεάζει περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον έλεγχο της απόλαυσης που αντλούμε από το φαγητό. Έχουν επίσης δείξει ότι η έλλειψη ύπνου επιδρά στα επίπεδα ορμονών που σχετίζονται με την όρεξη ή τη διαδικασία του φαγητού, όπως η λεπτίνη, η γρελίνη, η κορτιζόλη και η ορεξίνη.