Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σύμμαχο του μύκητα Batrachochytrium dendrobatidis, ο οποίος ανακαλύφθηκε μόλις το 1998, αλλά έχει προλάβει να αποδεκατίσει πολλούς πληθυσμούς αμφιβίων και ειδικά βατράχων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η μελέτη

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσαν πως όταν η θερμοκρασία μεταβάλλεται απρόβλεπτα – όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές του πλανήτη – οι βάτραχοι γίνονται περισσότερο ευάλωτοι στον φονικό μύκητα που τα τελευταία 15 χρόνια εξοντώνει με ταχύ ρυθμό τους πληθυσμούς τους παγκοσμίως.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για τη μαζική εξαφάνιση των βατράχων και των άλλων αμφίβιων τις τελευταίες δεκαετίες, τα ευρήματά μας όμως δείχνουν ότι η επιτάχυνση του φαινομένου μετά την εμφάνιση του φονικού μύκητα συνδέεται με την κλιματική αλλαγή» αναφέρει ο Τόμας Ράφελ, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Climate Change».

Οι άλλοι κίνδυνοι

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κλιματική αλλαγή συμβάλλει και με άλλους τρόπους στην εξόντωση των αμφίβιων. Η ξηρασία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε περιοχές όπου ζουν αμφίβια μειώνει σημαντικά τους πληθυσμούς τους. Αλλος σημαντικός κίνδυνος για τα αμφίβια είναι η «συρρίκνωση» των περιοχών όπου ζουν, λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.