Μία στις δέκα γυναίκες που γεννούν με καισαρική, μολύνονται τελικά στην περιοχή της χειρουργικής τομής, γεγονός που τους προκαλεί πόνο και τις αναγκάζει συχνά να καταφύγουν στο νοσοκομείο. Αυτό έδειξε νέα βρετανική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Obstetrics and Gynaecology».

Oι γυναίκες που έχουν συχνότερα πρόβλημα με μόλυνση στην περιοχή της καισαρικής είναι οι παχύσαρκες και όσες γεννούν σε ηλικία κάτω των 20 ετών.

Αν και πολλές μολύνσεις τελικά δεν είναι ανησυχητικές, μερικές είναι τόσο σοβαρές που έχουν επιπτώσεις σε βάθος για τους ιστούς, τα εσωτερικά όργανα ή την ίδια την μήτρα.

Τα ευρήματα

Η μελέτη αφορούσε περίπου 4.100 γυναίκες που γέννησαν σε 14 βρετανικά νοσοκομεία με καισαρική και από αυτές, μετά τον τοκετό, το 9,6% μολύνθηκε γύρω από την τομή.

Από τις μολύνσεις, το 88% ήσαν επιφανειακές και περιορίστηκαν στο δέρμα, αλλά το 12% αφορούσε βαθύτερες και σοβαρότερες μολύνσεις. Περίπου το 6% των γυναικών αναγκάστηκαν να κάνουν νέα εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Κατά μέσον όρο οι μολύνσεις έκαναν δέκα μέρες για να εμφανισθούν μετά τον τοκετό, ενώ οι πιο σοβαρές αναπτύχθηκαν το πολύ εντός οκτώ ημερών. Ένα ποσοστό των γυναικών μολύνθηκαν ήδη κατά την αρχική εισαγωγή τους στην κλινική για τον τοκετό.

Οι υπέρβαρες γυναίκες με δείκτη σωματικής μάζας 25- 30 έχουν 1,6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης, ενώ οι παχύσαρκες με δείκτη άνω του 30 διατρέχουν 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με μία γυναίκα φυσιολογικού βάρους.

Σε όλο τον κόσμο παρατηρείται ανοδική τάση στον αριθμό των γυναικών που γεννούν με καισαρική, φθάνοντας σήμερα περίπου στο ένα τέταρτο των συνολικών τοκετών.

Οι ερευνητές συστήνουν να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο ζήτημα των μολύνσεων μετά από τις καισαρικές και τονίζουν ότι δεν πρέπει οι γυναίκες να γεννούν με καισαρική, αν δεν υπάρχει κάποια ιατρική αιτία.