Μια νέα μελέτη έρχεται να αθωώσει την εξέταση για το ειδικό προστατικό αντιγόνο (τεστ PSA) που διεξάγεται για την πρόληψη αλλά και τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη και η οποία έχει βρεθεί στα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο πολλών επιστημόνων. Η μελέτη αυτή που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cancer» δείχνει ότι αν δεν υπήρχε το τεστ PSA τριπλάσιος αριθμός ανδρών σε σύγκριση με σήμερα θα εμφάνιζε προχωρημένο καρκίνο του προστάτη.

Οι αντιδράσεις

Η εξέταση PSA χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές χώρες προκειμένου να εντοπίζονται οι άνδρες που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί ειδικοί οι οποίοι αναφέρουν πως η συγκεκριμένη εξέταση οδηγεί σε επιθετικές και άχρηστες θεραπείες ακόμη και σε άνδρες που έχουν έναν αργά εξελισσόμενο και «αβλαβή» καρκίνο, ανίκανο να τους σκοτώσει.

Τώρα, ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ ανέλυσαν τη συχνότητα εμφάνισης προχωρημένου καρκίνου του προστάτη στην αρχή της δεκαετίας του 1980, προτού δηλαδή εισαχθεί στην ιατρική ρουτίνα το τεστ PSA. Όπως είδαν, η εξέταση οδήγησε σε σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορούσε την πρώιμη ανίχνευση καρκίνων οι οποίοι θα είχαν διαφορετικά εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους εάν σταματούσε η διεξαγωγή του τεστ PSA τριπλάσιος αριθμός ανδρών σε σύγκριση με σήμερα θα ανέπτυσσε μια προχωρημένη μορφή καρκίνου στον προστάτη η οποία θα έδινε μετάσταση προτού διαγνωσθεί. Συγκεκριμένα, τα ευρήματα έδειξαν ότι περίπου 17.000 Αμερικανοί σώζονται κάθε χρόνο από προχωρημένο καρκίνο του προστάτη χάρη στην εξέταση PSA.

Σωτηρία από προχωρημένο καρκίνο

Όπως ανέφερε ο Εντουαρτν Μέσινγκ από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη που ήταν εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης «η μη διεξαγωγή του τεστ PSA θα οδηγούσε σε διάγνωση πολύ περισσότερων ανδρών με προχωρημένη μορφή καρκίνου του προστάτη. Και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι σχεδόν όλοι οι άνδρες που διαγιγνώσκονται με τη νόσο όταν αυτή έχει πλέον κάνει μετάσταση θα πεθάνουν εξαιτίας της».

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι σήμερα εξαιτίας της ανησυχίας σχετικά με την ακρίβεια του τεστ PSA πολλοί ειδικοί συνιστούν τη διεξαγωγή του ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς και όχι στον γενικό πληθυσμό– συνήθως η σύσταση για υποβολή στην εξέταση αφορά άνδρες που έχουν ήδη παραπονεθεί για συμπτώματα που παραπέμπουν σε καρκίνο στον προστάτη.