Παρόμοιες επιπτώσεις με το κάπνισμα στην αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχει η κατανάλωση πέντε φλιτζανιών καφέ την ημέρα, εκτιμούν δανοί επιστήμονες.

Στο 50% το ποσοστό επιτυχίας

Σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όρχους, οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν με τη βοήθεια της συγκεκριμένης μεθόδου και καταναλώνουν τέτοιες ποσότητες καφέ μειώνουν την πιθανότητα της επιτυχίας σύλληψης κατά 50%.

«Αν και δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η κατανάλωση καφέ επηρεάζει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής, μας εκπλήσσει πραγματικά το μέγεθος της αρνητικής αυτής επίδρασης» αναφέρει ο δρ Ούλρικ Κεσμόντελ. «Πρόκειται μάλιστα για βαθμό μείωσης συγκρίσιμο με τις επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνίσματος».

Καφεΐνη με μέτρο

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι πίσω από την παρεμβατική δράση του καφέ στην αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής, ενδεχομένως να κρύβεται η καφεΐνη. «Εάν όμως θεωρήσουμε ότι η καφεΐνη κάνει τη ζημιά, τότε πέρα από τον καφέ θα πρέπει να αναφέρουμε και το τσάι» προσθέτει ο δρ Κεσμόντελ.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, οι ειδικοί μίλησαν με 4.000 γυναίκες σχετικά με τις καθημερινές τους συνήθειες. Περίπου το 5% εξ αυτών, παραδέχθηκε ότι καταναλώνει πέντε ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως.

Ο δρ Κεσμόντελ ωστόσο, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι στην περίπτωση των γυναικών που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες καφέ, δεν παρατηρήθηκε μεταβολή ως προς τα ποσοστά επιτυχίας της υποβοηθούμενης μεθόδου αναπαραγωγής.

«Βουρ» στη μεσογειακή διατροφή

Από την άλλη πλευρά, ειδικοί της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι οι πιθανότητες εγκυμοσύνης με τη βοήθεια εξωσωματικής τριπλασιάζονταν σε περίπτωση που οι γυναίκες ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή.

Βάσει των ευρημάτων τους, οι ερευνητές είδαν ότι μια διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα – εντοπίζονται σε φρούτα και λαχανικά, στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς – εκτοξεύει τα ποσοστά επιτυχίας της εν λόγω μεθόδου στα ύψη. Οι γυναίκες, μάλιστα, που «αφιέρωναν» το 25% του συνόλου της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων στα μονοακόρεστα λιπαρά ήταν εκείνες που εμφάνιζαν το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας.

«Δύναμη» και στη φυσική σύλληψη

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι καλό θα ήταν να ακολουθήσουν το ίδιο διατροφικό μοτίβο και οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο.

«Το καλύτερο “προφίλ” λιπαρών εντοπίζεται στη μεσογειακή διατροφή» εξηγεί ο δρ Χόρχε Τσαβάρο. Τονίζει ωστόσο ότι ακριβώς επειδή η μελέτη ήταν μικρής κλίμακας, τα αποτελέσματα θα πρέπει τώρα να επιβεβαιωθούν μέσα από νέες ερευνητικές απόπειρες μεγαλύτερης κλίμακας.

«Ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε με σιγουριά ότι η συγκεκριμένη διατροφή ευθύνεται για τα οφέλη που εντοπίσαμε, γνωρίζουμε ότι η υιοθέτησή της δεν θα είναι σε καμία περίπτωση επιβλαβής» καταλήγει ο ειδικός.