Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη που ανοίγει νέους δρόμους στην ανθρωπολογία έκανε ομάδα ερευνητών στη Γερμανία. Διαπίστωσαν ότι ένας από τους προγόνους του ανθρώπου, ο Australopithecus sediba, διατρεφόταν με τρόπο ανάλογο με εκείνο των φυτοφάγων ζώων. Βασική τροφή του A.sediba ήταν σύμφωνα με τους ερευνητές οι φλούδες των δέντρων και κλαδιών, φύλλα καθώς και φρούτα.

Ο Australopithecus sediba

Πριν από έναν χρόνο ανακοινώθηκε ότι τα οστά που είχαν βρεθεί σε μια υπόγεια σπηλιά στη Μάλαπα της Νοτίου Αφρικής, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Γιοχάνεσμπουργκ, ανήκαν σε ένα άγνωστο ανθρώπινο είδος. Τα ευρήματα χρονολογήθηκαν γύρω στα δύο εκατομμύρια έτη, ήταν δηλαδή γύρω στο ένα εκατομμύριο χρόνια νεότερα από τη «Λούσι», τον διάσημο εκπρόσωπο του είδους Australopithecus afarensis.

Το νέο είδος ονομάστηκε Australopithecus sediba, όνομα που σημαίνει «νότιος πίθηκος των πηγών», ενώ τα ανατομικά χαρακτηριστικά του δείχνουν ότι ήταν ένα πλάσμα ανάμεσα στον πίθηκο και τον άνθρωπο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι άμεσος πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου.

Η ανακάλυψη

Ομάδα ειδικών του τμήματος Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ μελέτησε τα δόντια του A.sediba και ενώ περίμενε να ανακαλύψει ίχνη τροφών από τη χλωρίδα της σαβάνας, εντόπισε ίχνη τροφών δασώδους περιβάλλοντος. Ανάμεσα τους ήταν ίχνη φρούτων, φλούδων δέντρων και ιστών ξύλου. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.

«Η ανακάλυψη με συντάραξε κυριολεκτικά. Δεν έχει υπάρξει ποτέ κάποιο εύρημα που να συνδέει τις φλούδες των δέντρων με τη διατροφή των ανθρώπων» δηλώνει η Αμάντα Χένρι, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Παρόλα αυτά οι πρωτευοντολόγοι δηλώνουν λιγότερο έκπληκτοι επειδή όπως αναφέρουν πολλά θηλαστικά μασουλάνε φλούδες δέντρων ειδικά όταν υπάρχει έλλειψη τροφής.