Μια πολύ ενδιαφέρουσα όσο και σημαντική ανακάλυψη έκαναν ερευνητές στην Ισπανία οι οποίοι ανακάλυψαν απολιθώματα ενός αρχαίου προγόνου των αρκούδων πάντα οι οποίες ως γνωστόν αποτελούν ενδημικό είδος της Κίνας.

Το αρχαίο πάντα

Τα απολιθώματα ανακάλυψε στην επαρχία της Σαραγόσα μια ομάδα ειδικών του Εθνικού Μουσείου Φυσικών Επιστημών της Ισπανίας. Η μελέτη των απολιθωμάτων ανάμεσα στα οποία ήταν και δόντια επέτρεψε στους ειδικούς να ανασυνθέσουν την εικόνα της αρκούδας που ονομάστηκε Agriarctos beatrix και να ανακαλύψουν διάφορα στοιχεία για αυτή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η A.beatrix ζούσε σε περιοχές με υψηλή υγρασία της Ισπανίας πριν από 11 εκατομμύρια έτη. Σε σχέση με τα πάντα η A.beatrix ήταν αρκετά μικρότερη σε μέγεθος και όγκο. Υπολογίζεται ότι ζύγιζε περίπου 60 κιλά και το τρίχωμα της έμοιαζε με αυτό των πάντα αφού ήταν σκούρο με διάφορα λευκά σημεία.

Η A. beatrix τρεφόταν με φρούτα και λαχανικά και σύμφωνα με τους ειδικούς αν και είχε την ικανότητα να σκαρφαλώνει στα δέντρα για να αποφεύγει τα μεγαλύτερα σαρκοβόρα ζώα τελικά δεν κατάφερε να κερδίσει την μάχη της επιβίωσης στο συγκεκριμένο περιβάλλον.