Τα φάρμακα που λαμβάνονται από εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο προκειμένου να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα τους, βρέθηκαν να μειώνουν τουλάχιστον στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του εντέρου. Η παρεχόμενη από τις στατίνες προστασία ήταν μάλιστα ανάλογη της λαμβανόμενης δόσης αλλά και της διάρκειας της θεραπείας. Ετσι, άτομα τα οποία ελάμβαναν μεγάλες δόσεις στατινών για πέντε τουλάχιστον χρόνια, μείωναν κατά 80% τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Τα παραπάνω ευρήματα βρετανών γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Νόριτς δείχνουν ότι πιθανότατα οι στατίνες μπορούν να αποτελέσουν έναν οικονομικό σχετικά τρόπο πρόληψης του καρκίνου του εντέρου. Οι βρετανοί γιατροί εξήγαγαν τα συμπεράσματά τους μελετώντας 101 ασθενείς με καρκίνο και 132 υγιείς εθελοντές και συγκρίνοντας την λήψη στατινών μεταξύ των δύο ομάδων.

Το γεγονός ότι η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMC Gastrenterology, ήταν σχετικά μικρού εύρους σημαίνει ότι θα χρειαστεί επανάληψη με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Ωστόσο τα ευρήματά της υποστηρίζονται από εργαστηριακά πειράματα που έχουν καταδείξει ότι οι στατίνες μειώνουν σε πειραματόζωα τον σχηματισμό πολυπόδων, των προκαρκινικών όγκων που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνους του εντέρου.

Το εύρημα των βρετανών επιστημόνων δείχνει επίσης ότι πιθανότατα η χοληστερόλη μπορεί να παίζει σημαίνοντα ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του εντέρου. Πρόκειται για έναν καρκίνο ο οποίος εμφανίζει μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας καθώς δεν δίνει συμπτώματα νωρίς, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να φτάνουν στον γιατρό τους όταν ήδη έχει εξαπλωθεί. Αν αποδειχθεί ότι οι στατίνες μπορούν όντως να παρέχουν τη σημαντική προστασία που φάνηκε από την αρχική αυτή μελέτη, οι ζωές που θα σωθούν είναι πολλές.