Ερευνητές στη Βρετανία μελέτησαν τον εγκέφαλο δολοφόνων, βιαστών και ατόμων με ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά και διαπίστωσαν ότι παρουσιάζει δομικές εγκεφαλικές «ανωμαλίες» σε σχέση με εκείνον υγιών μη παραβατικών ατόμων.

Προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει ευρήματα που οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν εγκεφαλικές διαφορές ανάμεσα στα βίαια και παραβατικά άτομα σε σχέση με τα μη παραβατικά. Η νέα μελέτη κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική αφού προσφέρει τις πιο ισχυρές αποδείξεις για την ύπαρξη αυτών των διαφορών.

Η μελέτη

Ομάδα ερευνητών στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του King’s College του Λονδίνου χρησιμοποίησε μαγνητικές τομογραφίες (MRI) για να μετρήσει τη φαιά ουσία σε 44 άνδρες καταδικασμένους για αδικήματα όπως οι δολοφονίες, οι βιασμοί και οι ξυλοδαρμοί. Ολοι τους έχουν λάβει διάγνωση έλλειψης ενσυναίσθησης και χαρακτηρίζονταν ως ψυχοπαθητικά άτομα. Οι ερευνητές μελέτησαν παράλληλα και τον εγκέφαλο 22 υγιών μη παραβατικών ατόμων

Τα ευρήματα

Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα άτομα αυτά είχαν λιγότερη φαιά ουσία σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων. Η έλλειψη φαιάς ουσίας εντοπίστηκε σε μια περιοχή του προμετωπιαίου φλοιού καθώς και στους κροταφικούς πόλους. Η έλλειψη αυτή συνδέεται με απουσία ενσυναίσθησης, έλλειψη συναισθημάτων φόβου και λύπης καθώς και με έλλειψη αισθημάτων ενοχής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι γνωσιακές-συμπεριφορικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν άτομα με αντικοινωνική συμπεριφορά είναι πιθανότατα άχρηστες για ψυχοπαθητικά άτομα με τέτοιες εγκεφαλικές ανωμαλίες.

Η νέα μελέτη αναμένεται να βοηθήσει ιδιαίτερα στο να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των ψυχοπαθητικών και των μη ψυχοπαθητικών ατόμων. Εκτιμάται ότι θα έχει και δικαστικές προεκτάσεις αφού η σύνδεση συγκεκριμένων εγκεφαλικών ανωμαλιών με την ψυχοπάθεια θα επιτρέπει στους δικηγόρους υπεράσπισης τέτοιων κατηγορουμένων να επικαλούνται το «ακαταλόγιστο».