Μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που καταναλώνουν μέχρι και επτά ποτήρια κρασιού ή μπίρας την εβδομάδα, υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που τη διεξήγαγαν, τα ευρήματά τους συνάδουν με τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας οι οποίες αναφέρουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ στις γυναίκες δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ένα ποτό την ημέρα. Αυτό δεν σημαίνει, υπογραμμίζουν, ότι ο κόσμος θα πρέπει να αρχίσει να πίνει για να προστατευθεί από τα εγκεφαλικά.

«Δεν ενθαρρύνουμε τις γυναίκες που δεν πίνουν να ξεκινήσουν να πίνουν» ξεκαθαρίζει η επικεφαλής της μελέτης Μονίκ Χιμένεζ, από το Νοσοκομείο Brigham and Womens.

«Το αλκοόλ μοιάζει με »δίκοπο μαχαίρι», καθώς τα υψηλότερα επίπεδά του στον οργανισμό αυξάνουν την πιθανότητα υπέρτασης και κολπικής μαρμαρυγής, οι οποίες αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου» αναφέρει η επιστήμονας.

Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης δείξει ότι η ήπια κατανάλωση αλκοόλ περιορίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Το ποτήρι στο μικροσκόπιο

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις μεσήλικων γυναικών που είχαν συμμετάσχει στη μεγάλης κλίμακας διαχρονική μελέτη σε αμερικανίδες νοσοκόμες Nurses’ Health Study, η οποία επί 26 χρόνια παρακολουθούσε την πορεία της υγείας συνολικά 83.000 γυναικών.

Οι ειδικοί μοίρασαν τις γυναίκες σε συνολικά πέντε κατηγορίες ξεκινώντας από εκείνες που δεν έπιναν ποτέ και φτάνοντας μέχρι εκείνες που έπιναν πολύ. Ως «πολύ», οι ειδικοί χαρακτήρισαν την κατανάλωση περίπου τριών ποτηριών κρασί την ημέρα.

Αμφιλεγόμενα ευρήματα

Από τις συνολικά 25.000 γυναίκες που δεν κατανάλωναν ποτέ αλκοόλ, περίπου το 4% είχε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της μελέτης υποστεί εγκεφαλικό.

Αντίθετα, από τις συνολικά 29.000 γυναίκες που έπιναν ως μισό ποτό την ημέρα, περίπου το 2% είχε πάθει εγκεφαλικό. Στην περίπτωση εκείνων που κατανάλωναν από μισό μέχρι ένα γεμάτο ποτήρι αλκοόλ την ημέρα, μόλις μια στις 200 είχε υποστεί εγκεφαλικό.

Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως π.χ. το κάπνισμα, τα παραπανίσια κιλά και το βεβαρημένο ιστορικό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μέχρι και ενός αλκοολούχου ποτού την ημέρα συνδεόταν με 17%-21% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού.

Υπογραμμίζουν, παρόλα αυτά, ότι τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν σε καμία περίπτωση ότι η κατανάλωση αλκοόλ προλαμβάνει τα εγκεφαλικά επεισόδια και πως δεν υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση σε ό,τι αφορά τη σύνδεση μεταξύ τους.