Η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου φαίνεται ότι μπορεί να χαρίσει… χαμόγελο στους μισούς ασθενείς με κατάθλιψη σύμφωνα με νέα μελέτη. Όπως αναφέρουν ειδικοί του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Ινστιτούτου Black Dog στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας η διακρανιακή διέγερση με συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα (transcranial direct current stimulation, tDCS) φάνηκε να είναι αποτελεσματική ακόμη και σε ασθενείς που δεν είχαν εμφανίσει καλή απόκριση στη φαρμακευτική θεραπεία με αντικαταθλιπτικά.

Κατά τη διάρκεια εφαρμογής της tDCS ο ασθενής παραμένει ξυπνητός. Οι ειδικοί διεγείρουν τον εγκέφαλο στέλνοντας μη πολωμένο ηλεκτρικό ρεύμα στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου μέσω ηλεκτροδίων που έχουν τοποθετηθεί στο κρανίο του.

Η μεγαλύτερη κλινική δοκιμή

Οι ερευνητές από την Αυστραλία διεξήγαγαν τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή της μεθόδου, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί ως σήμερα σχετικά με το θέμα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Psychiatry» η θεραπεία αποδείχθηκε αποτελεσματική σε μεγάλο ποσοστό ασθενών.

Οπως ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Κολίν Λου από την Ψυχιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας «αν και τα ευρήματα της δοκιμής αυτής χρειάζεται να επαληθευθούν, επιβεβαιώνουν προηγούμενες αναφορές σχετικά με σημαντική αντικαταθλιπτική επίδραση της μεθόδου tDCS».

Η καθηγήτρια εξήγησε ότι στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 64 ασθενείς με κατάθλιψη οι οποίοι δεν είχαν αποκριθεί σε τουλάχιστον δύο άλλες θεραπείες. Οι μισοί εξ αυτών υπεβλήθησαν στην tDCS για 20 λεπτά την ημέρα ως και επί έξι εβδομάδες ενώ οι υπόλοιποι σε εικονική «ηλεκτροθεραπεία». «Οι περισσότεροι από τους ασθενείς της μελέτης είχαν δοκιμάσει τουλάχιστον άλλες δύο θεραπείες χωρίς αποτέλεσμα. Ετσι τα αποτελέσματα είναι ακόμη σημαντικότερα καθώς δεν είχαμε να διαχειριστούμε απλές περιπτώσεις κατάθλιψης».

Καλύτερη η μακροχρόνια εφαρμογή

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα αποτελέσματα μετά από έξι εβδομάδες θεραπείας ήταν καλύτερα από ό,τι μετά από τρεις εβδομάδες, γεγονός που μαρτυρεί ότι η μέθοδος είναι αποτελεσματικότερη όταν εφαρμόζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή που εμφάνισαν βελτίωση κατά τη διάρκεια της «ηλεκτροθεραπείας» συνέχισαν να υποβάλλονται στη διαδικασία άπαξ εβδομαδιαίως – το 85% εξ αυτών δεν υποτροπίασε σε περίοδο τριών μηνών.

Η δρ Λου τόνισε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως η υποβολή σε πολλαπλές συνεδρίες tDCS είναι ασφαλής και δεν ενέχει κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων των νοητικών ικανοτήτων. Προσέθεσε ότι η μέθοδος είναι απλή και οικονομική στην εφαρμογή της ενώ δεν απαιτεί νοσηλεία του ασθενούς παρά μια σύντομη επίσκεψη σε κατάλληλα εξοπλισμένη κλινική.

Αναπάντεχα ευρήματα

Από τη δοκιμή προέκυψαν και κάποια αναπάντεχα ευρήματα: όπως φάνηκε, η θεραπεία tDCS χάρισε σε κάποιους ασθενείς καλύτερη προσοχή και ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας συμμετέχων που αντιμετώπιζε επί έτη πρόβλημα στην ανάγνωση ανέφερε ότι μετά τη δοκιμή διάβαζε καλύτερα ενώ άλλοι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η θεραπεία τους προσέφερε «καθαρότερη» σκέψη. Κάποιος ασθενής με χρόνιους πόνους στον σβέρκο ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της δοκιμής οι πόνοι του εξαφανίστηκαν. Η επικεφαλής της μελέτης σημείωσε ότι «πιστεύουμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν επειδή η τεχνική tDCS αλλάζει την αντίληψη του εγκεφάλου σχετικά με τον πόνο και θεωρούμε ότι οι τυχαίες παρατηρήσεις που κάναμε κατά τη διάρκεια της δοκιμής αξίζουν περαιτέρω διερεύνησης».

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα επιπλέον δοκιμές στις οποίες θα συμπεριληφθούν ασθενείς με διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη). Η απόφαση για διερεύνηση συγκεκριμένα της μανιοκατάθλιψης ελήφθη επειδή πρώιμα αποτελέσματα άλλων ομάδων έχουν δείξει τη θετική επίδραση της tDCS στη σοβαρή ψυχική νόσο.